27
Sâm, Apr

Brasov TV

Eveniment

Vânătorii din județul Brașov vor să împuște urșii care coboară în oraș pentru mâncare. Nu mai puțin de șapte solicitări au venit din partea fondurilor cinegetice pe raza cărora animalele sălbatice și-au făcut apariția. Procedura este destul de încurcată. Pentru a se atinge de urși, vânătorii au nevoie de acordul Ministerului Mediului. Fără derogare nu pot face nimic.

În ultima perioadă, în mai multe zone din judeţul Braşov urşii coboară tot mai des în zonele locuite! Administratorii fondurilor cinegetice au depus solicitări de derogare pentru recoltarea sau relocarea urșilor. „ La ora actuală s-au emis puncte de vedere pentru Ocolul Silvic Râșnov și pentru Asociația Dumbrava – Jibert, urmând ca celelalte să fie analizate în comisie. Este posibil ca una să fie mâine, și săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, pentru Kronstadt ” a declarat Sorin Hornoiu, director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.

Ocolul Silvic Râșnov a solicitat o derogare pentru un urs care face ravagii în zona domeniului schiabil  din Poiana Braşov. Ursul a creat multe probleme în zona turistică, a intrat chiar şi în sala de mese a Cabanei Postăvarul. Animalul a mai fost mutat, dar măsura nu a avut efect, astfel că s-a solicitat vânarea lui. O solicitare similară a fost depusă şi de administratorul fondului de vânătoare Dumbrava – Jibert. Acolo, ursul  a produs multe pagube în gospodăriile oamenilor, iar măsurile de gonire şi împingere nu au avut efect. Solicitări de recoltare au fost depuse şi de administratorii fondurilor cinegetice Şercăiţa şi Bârsa. Probleme cu urșii au fost și la Făgăraș. La Brașov, Regia Locală a Pădurilor Kronstadt a depus la APM dosarul prin care a solicitat derogare pentru împușcarea a două exemplare pentru zona Valea Cetăţii - Noua. „ Se impune recoltarea pentru că sunt foarte mulți în zona Brașovului. În momentul de față avem peste 100 de exemplare în fondul cinegetic. Optimul acestui fond este de 20 de exemplare. Chiar dacă am lua un urs și l-am reloca, locul acestuia va fi luat de un alt urs ” a declarat Cătălin Dida, şef Compartiment de Vânătoare, Regia Locală a Pădurilor Kronstadt.

 

Până la sosirea derogărilor din partea ministerului, reprezentanții Regiei Kronstadt au încercat să aplice mai multe soluții, în speranța că vor rezolva situația. Imediat după ce vizitele urșilor s-au înmulțit, autoritățile au luat decizia să amplaseze mai multe cuști pentru a putea captura animalele sălbatice. Unul dintre aceste dispozitive este instalat pe strada Jepilor de mai bine de două săptămâni, însă fără niciun rezultat.



Brașovenii care locuiesc în zonele frecventate de urși spun că,  deși le este teamă s-au obișnuit cu vizitele nocturne. Ultimul urs a fost împușcat la Brașov în iulie 2016. Atunci, animalul a atacat un bărbat în aceeași zonă unde coboră și astăzi urșii să caute de mâncare în tomberoanele de gunoi. 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: