29
Lun, Apr

Brasov TV

Eveniment

Sărbătoare mare la Drăguș, unde toată suflarea satului a participat la o nuntă tradițională. Sute de oameni au fost prezenţi la evenimentul care a reînviat tradițiile vechi ale localnicilor. Nunta tradițională a atras  şi turişti dornici să vadă obiceiurile din Drăguş.

Uliţele satului Drăguş s-au umplut de oameni îmbrăcați în costume populare. Casele au fost şi ele împodobite cu straie ţesute de bătrânele satului. Totul, ca să anunţe un mare eveniment în localitatea de la poalele munţilor Făgăraş, nunta tradiţională. „Continuăm la Drăguș obiceiurile tradiționale și mulțumim tuturor celor implicați și tuturor celor care au fost prezenți astăzi la eveniment. Ne-a ajutat Dumnezeu să avem o vreme foarte bună și ne bucurăm împreună cu toți invitații de acest eveniment“ a declarat primarul localității Drăguș, Cornel Greavu.

Evenimentul a început cu chemarea la nuntă. Flăcăii călare au mers în tot satul pentru a invita oamenii la nuntă. Cei sosiţi să asiste la acest obicei au urmat un traseu bine stabilit exact aşa cum se făcea nunta la Drăguş, pe vremuri. De la mire alaiul a plecat după naşi, iar de acolo, la casa miresei. Bineînţeles că fiecare moment a fost însoţit de strigături.

Aşadar, întreg spectacolul, cu toate momentele tradiţionale a fost urmărit cu mult interes de toţi cei prezenţi. Invitați speciali au fost Ioan Bocșa și Sergiu Cipariu. Cunoscutul interpret Ioan Bocșa s-a bucurat că se află în rândul locuitorilor Țării Făgărașului și le-a făcut o mărturisire celor prezenți. „Din partea mamei, eu mă trag din zona Viștea. În urmă cu trei generații, familia Șandru a plecat de aici, din prin 1700 și s-a stabilit la Oarda, la Alba, deci într-un fel sunt băștinaș și eu. În plus, am legături cu Drăgușul  de acum 30-40 de ani, am un foarte bun prieten și am fost la diferite evenimente. Inițiativa mi se  pare foarte bună pentru că obiceiurile și-au pierdut funcția, dar  aducându-le în scenă măcar vede lumea ce am avut și este un element de identitate  din punct de vedere cultural“ a declarat artistul Ioan Bocșa.

Evenimentul a fost finanţat de Primăria Drăguş şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. „Sunt fericită că mă aflu din nou la Drăguș, de data aceasta este nunta drăgușană și este foarte importantă pentru noi. Consiliul Județean prin consilierii județeni valorifică tradiția noastră. E deosebit de frumos, soarele e cu noi și toată lumea se simte bine“ a declarat Gabriela Brebeanu, consilier județean.

 

Nunta Tradițională s-a încheiat seara târziu cu un spectacol de muzică populară susţinut de îndrăgiţi intrepreţi şi ansambluri folclorice.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: