02
Joi, Mai

Brasov TV

Eveniment

Moment istoric la Biserica Neagră. Pe 3 octombrie s-au împlinit 475 de ani de când la Brașov a fost oficiată prima slujbă evanghelică. Atunci, orașul de la poalele Tâmpei a adoptat Reforma Religioasă, care a schimbat din temelii biserica. Pentru a marca momentul, clopotele Bisericii Negre au răsunat neîntrerupt la miezul zilei.

475 de ani de istorie si de tradiție păstrată cu mare atenție la Brașov. În 1542, în orașul de la poalele Tâmpei a fost introdusă Reforma Religioasă. Pentru a marca acest moment istoric, clopotele Bisericii Negre au răsunat marți, timp de 10 minute.

Brașovul a fost primul oraș din Transilvania, în care Sfatul Orașului, condus la acea dată de sași, a adoptat Reforma religioasă după modelul de la Wittenberg, preluând și principiul propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu în limba maternă. „Întradevăr în această zi, pe 3 octombrie a avut loc acest eveniment, foarte important pentru credincioși. Asta deoarece pentru prima dată, pe 3 octombrie, acum 475 de ani se folosea limba lor maternă și asta pentru că până atunci slujbele erau susținute în limba latină și nu înțelegeau această limbă, marea lor majoritate ” a declarat Prim – Preotul Bisericii Negre, Christian Plajer.

Această slujbă a fost momentul în care la Brașov a început Reforma religioasă. Momentul unic a fost imediat preluat și de alte biserici evanghelice din Țara Bârsei. „Cărticica Reformei pentru Brașov și Țara Bârsei”, redactată de umanistul Johannes Honterus și tipărită la scurt timp după prima slujbă evanghelică a stat la baza Reformei adoptată de toate orașele și satele săsești. Schimbările religioase și-au pus amprenta și asupra lăcașelor de cult, tot mai des căutate de turiștii români și străini.

Pentru  că a fost printre primele orașe care au adoptat Reforma religioasă, în acest an, Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa a oferit Brașovului titlul de oraș european al reformei.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: