03
Vin, Mai

sursă foto: blacknews.ro

Eveniment

Ziua 92 a războiului din Ucraina este în desfășurare.

Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Armata rusă vrea să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk și lansează mortare de la margine orașului. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme. Rusia spune că va debloca porturile ucrainene pentru a permite exporturile de cereale, dar cere în schimb să fie ridicate sancțiuni.

Numărul total al persoanelor ucise în atacurile de joi din orașul Harkov din nord-estul țării a ajuns la opt, inclusiv un bebeluș de 5 luni, a anunțat pe Facebook șeful Poliției Naționale, Ihor Klimenko, potrivit BBC.

De asemenea, patru civili au fost uciși în estul regiunii Donețk, a declarat guvernatorul regional.

Alți doi au murit în regiunea sudică Nikolaev, în timp ce infrastructura civilă, inclusiv un magazin și clădiri rezidențiale, a fost avariată de bombardamentele rusești, a declarat comandamentul militar regional.

Rusia spune că a confiscat centrala nucleară de la Zaporojie din motive de siguranță

Trupele ruse au confiscat centrala nucleară ucraineană Zaporojie pentru a proteja combustibilul și materialele nucleare, afirmă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit BBC.

Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa, generând mai mult de jumătate din energia nucleară a Ucrainei și 20% din aprovizionarea totală cu energie electrică a țării.

Forțele ruse au bombardat centrala Zaporojie la 3 martie, iar ulterior au preluat controlul. În prezent, doar două din cele șase reactoare ale sale sunt în funcțiune.

Subliniem încă o dată că plasarea sub protecție de către personalul militar rus a centralei nucleare din Zaporojie a fost justificată din punctul de vedere al prevenirii unei scurgeri de materiale nucleare și radioactive la o instalație nucleară care s-a întâmplat să se afle în zona operațiunii militare speciale”, a declarat Maria Zaharova.

Comentariile ei au venit ca răspuns la o declarație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a anunţat că dorește să viziteze centrala pentru a verifica dacă plutoniul și uraniul îmbogățit nu au fost deturnate către alte utilizări.

Zaharova a respins îngrijorările AIEA, afirmând că uraniul era slab îmbogățit, iar plutoniul se afla în combustibilul uzat și nu putea fi separat „fără utilizarea unor echipamente destul de complexe pe care doar câteva țări le au”.

 

 

Sursa: digi24.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: