19
Vin, Apr

sursă foto: euractiv.ro

Eveniment

Pentru a ne alinia imperativelor europene, cei care comercializează produse vor fi obligați să afișeze la raft, pe lângă reducere, cel mai mic preț practicat pentru produsul redus în ultimele 30 de zile, potrivit unui proiect de HG adoptat de Executiv.

Nerespectarea noilor reguli va atrage amenzi de până la 30.000 de lei. Deși proiectul fusese pus mai demult în dezbatere, acum peste un an, acesta vine să transpună o directivă europeană abia acum, iar întârzierea Guvernului înseamnă pentru comercianți alinierea la noile reguli în doar trei zile.

Proiectul de HG adoptat azi urmează să transpună în legislația noastră, mai exact, în HG nr. 947/2000, prevederile Directivei (UE) 2.161/2019 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019. Potrivit proiectului, noile reguli vor intra în vigoare din 28 mai 2022. „Actul normativ aprobat vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejați. Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

În primul rând, cei care vând produse vor fi obligați să afișeze, în anunțul de reducere, care a fost prețul anterior aplicat înaintea reducerii de preț, dar nu orice preț anterior - cel mai scăzut practicat în ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț anunțate.

Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț", prevede, mai exact, proiectul de HG. Observăm, așadar, că este subliniată ideea de raportare la aceeași suprafață de vânzare, iar nu la magazine diferite, de exemplu.

Important e că aceste prevederi se vor aplica și în outleturi. Ce alte obligații vor fi impuse vânzărilor în regim de outlet:

„(7) În cazul în care structurile care practică vânzări în regim de outlet compară preţurile de vânzare cu preţul de magazin de fabrică al producatorului sau cu preţul de catalog sau cu un alt preţ de referinţă echivalent, acestea oferă în scris informaţii clare, lizibile şi uşor de indentificat cu privire la preţul de referinţă utilizat pentru comparaţie.

(8) În cazul în care produsul nu a fost expus spre vânzare în perioada ultimelor 30 de zile în structurile care practică vânzări în regim de outlet, prețul anterior îl reprezintă prețul de  magazin de fabrică al producatorului sau prețul de catalog, dovedit cu documente din  partea producătorului/vânzătorului din care să rezulte care este prețul cel mai mic.”

Practic, asta ar însemna că, dacă, la un anumit produs, comerciantul vrea să arate azi la raft o reducere de 20%, trebuie să arate care a fost cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Să zicem că produsul respectiv a avut, în ultimele 30 de zile, trei valori diferite de preț: 120 de lei, 112 lei și 145 de lei - exact în această ordine, toate acestea înainte de aplicarea reducerii pe care vrea să o acorde azi, de 20%. Comerciantul va fi obligat prin noile reguli să arate că respectivul produs a costat în ultimele 30 de zile 112 lei, chiar dacă nu aceasta e valoarea de la care pornește acesta pentru a aplica reducerea, pentru că ultima valoare de la raft era de 145 de lei.

Imperativul adus de noile reguli e lesne de înțeles: adesea, consumatorul este indus în eroare în mod voit de comerciant, care îi prezintă o reducere „fabuloasă”, când, de fapt, produsul respectiv a costat și mai puțin decât prețul de la care se face reducerea, în ultimele 30 de zile.

Desigur, în cazul bunurilor care se perimă sau deteriorează repede, intervalul de referință nu mai e de 30 de zile, ci de zece.

De asemenea, potrivit proiectului de HG adoptat azi, dacă au loc reduceri succesive de preț, treptat, prețul anterior este acela de dinaintea aplicării primei reduceri de preț - firește, același interval de 30 de zile: "Dacă reducerea de preț este majorată treptat, pe perioada aceleiași campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț."

În fine, proiectul va mai aduce și o amendă pentru nerespectarea noilor prevederi: de la 5.000 la 30.000 de lei. Dacă comparăm cu actualele amenzi din HG, cele propuse sunt cu mult mai mari. Și actualele amenzi însă, aplicate pentru nerespectarea celorlalte cerințe referitoare la afișarea prețurilor din această HG, vor crește ca urmare a acestui proiect: de la 500 - 2.500 de lei, ele vor ajunge la intervalul de 1.000 - 5.000 de lei.

Foarte important, totodată, e că aceste amenzi vor putea fi totuși plătite la jumătate "în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal", conform articolului 28 din Ordonanța privind regimul contravențiilor nr. 2/2001.

Inspectorilor li se vor impune însă anumite criterii pentru stabilirea amenzilor (chiar dacă se vor putea folosi și alte aspecte în apreciere), criterii care acum nu sunt prevăzute de HG nr. 947/2000:

natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;

orice acțiune întreprinsă de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumator;

orice încălcare anterioară săvârșită de comerciant;

beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de comerciant datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;

sancțiunile aplicate comerciantului pentru aceeași încălcare în alte state membre, în cazurile transfrontaliere în care sunt disponibile informații cu privire la astfel de sancțiuni printr-un mecanism european;

orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

 

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: