26
Vin, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Încălzirea centralizată, cu tehnologii moderne, este viitorul termoficării eficiente. Este soluția în care cred toți participanții la conferința organizată la Brașov, care împărtășește modelul danez de încălzire

Evenimentul, organizat de Ambasada Regală a Danemarcei la București împreună cu DBDH și COGEN România, își propune să aducă experiența de peste 100 de ani din Danemarca în privința sistemelor de încălzire centralizată, precum și marile firme și producători de tehnologie din domeniu, pentru a oferi atât exemplul lor, cât și mijloacele tehnice care să convingă partea română că, mai ales în actualul context politico-economic, sistemul centralizat de încălzire este cel mai eficient și cel mai ieftin.

Organizăm la Brașov o nouă ediție a Zilelor Încălzirii Centralizate, de fapt, a sistemelor de încălzire pentru populație, sub patronajul Ambasadei Daneze la București și cu concursul colegilor noștri de la Danish Board of District Heating (DBDH). Este un eveniment foarte important pentru toată industria cogenerării din România. Colegii noștri din Danemarca au o experiență foarte vastă, ei făcând lucrul acesta de peste o sută de ani și au venit să ne împărtășească astăzi experiența lor în acest domeniu. Avem foarte multe de învățat de la ei,  pentru că suntem în fața unui moment extrem de important în România. COGEN România reprezintă toate sistemele de încălzire centralizată din România. Pe lângă asta, avem colegi care sunt constructori, care sunt furnizori de diverse materiale în COGEN România, care sunt consultanți de tehnologie.  DBDH, la rândul lor, au și ei, la fel, producători de tehnologie, operatori de sisteme centralizate. Vom participa la prezentări despre ceea ce înseamnă aportul energiei regenerabile în sistemul de centralizare în Danemarca, și sper să vedem și la noi acest lucru în practică, în următorii ani“, a declarat Mihai David, președinte COGEN România.

Contextul conferinței din acest an nu este numai atingerea țintelor de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon asumate de Uniunea Europeană și implicit de România, ci și scumpirea prețului gazelor și celorlalți combustibili în urma războiului din Ucraina.

Suntem foarte bucuroși să fim aici la Brașov și credem că această întâlnire este importantă pentru că aduce împreună sectorul termoficare din România și Danemarca. În Danemarca avem termoficare de mulți ani și acum, în această situație actuală, se dezvoltă foarte mult, toată lumea din Danemarca vrea termoficare. Așadar, credem că este bine să avem dialogul și cu sectorul de termoficare din România, deoarece credem că termoficarea este instrumentul cel mai bun pentru situația în care ne aflăm. Și având în vedere faptul că încălzirea centralizată poate folosi o mulțime de combustibili diferiți, puteți avea energie termică solară, puteți avea geotermală, puteți avea biomasă, puteți avea deșeuri, puteți avea gaz și cărbune, dar puteți și să le combinați sau să scăpați de gaz și cărbune și să îl schimbați cu alte surse  regenerabile. Sper că putem contribui la convingerea că soluția comună este mult mai eficientă. Puteți avea o încălzire mai eficientă dacă aveți o soluție la comun decât dacă fiecare vecin are propriul sistem. Este mult mai ușor să aveți pe cineva care să aibă grijă de el și nu trebuie decât să opriți sau să porniți caloriferul, iar ceilalți oameni se vor asigura că sistemul este eficient și că utilizați combustibilii potriviți. Este mai ieftin pentru că îl puteți face mai eficient și va fi și mai ieftin dacă puteți folosi, de exemplu, surplusul de căldură din industrie“, a declarat Pia Zimmermann, export manager DBDH și liderul delegației daneze.

Danemarca se poate lăuda cu cel mai dezvoltat și cel mai bine pus la punct sistem de încălzire centralizată din lume, are un potențial semnificativ de creștere a ponderii energiei  din surse regenerabile, întrucât subteranul țării beneficiază de resurse geotermale extinse în diverse regiuni și sub marile orașe, iar această combinație poate contribui semnificativ la tranziția către o economie verde, înlocuind, în primul rând, importurile de biomasă. Impactul se extinde și la asigurarea de locuri de muncă, precum și la activități de export. Încălzirea centralizată este foarte bine dezvoltată nu doar în Danemarca, ci și în Finlanda, Germania, Olanda, Franța, Italia, Polonia și China, care are cea mai extinsă rețea de încălzire centralizată din lume.

Chiar dacă specialiștii sunt de acord că încălzirea centralizată este cea mai bună soluție în acest moment, sunt necesare însă soluții punctuale și mai ales acte normative care să oblige sau să convingă publicul larg din România, care a avut o lungă experiență negativă legată de sistemul centralizat, că soluția este într-adevăr cea mai eficientă și convenabilă. Brașovul a făcut deja pași importanți în eficientizarea sistemului centralizat de încălzire.

Directiva UE 2012/27 si Ordinul ANRE 146/2021 stabilesc principiul de bază pentru ca un SACET sa fie eficient, respectiv „sistem eficient de termoficare și răcire centralizată înseamnă un sistem de termoficare sau răcire centralizat care utilizează cel puţin 50% energie din surse regenerabile, 50% căldură reziduală, 75% energie termică cogenerată sau 50% dintr-o combinaţie de energie și căldură de tipul celor sus-menţionate”. Aceste aspecte țin de componenta producție, iar in cazul SACET Brașov au fost îndeplinite încă din anul 2011, prin implementarea proiectului BEPCO, și înainte de publicarea actelor normative.

 

 

Sursa: Primăria Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: