07
Mar, Mai

foto: RTV

Eveniment

Bugetul pentru bursele elevilor este de aproape patru ori mai mare în acest an față de anul 2020.

Precizarea ministrului  vine după ce elevii au criticat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50 și au amenințat cu proteste la nivel național, dacă instituția nu revine asupra deciziei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că în 2020 bugetul total pentru bursele elevilor a fost de 270 milioane lei, în 2021 – buget inițial de 540 milioane lei, iar la rectificare s-au mai obținut 105 milioane lei, iar pentru acest an – 1,031 miliarde lei.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că 347.000 elevi au avut medii mai mari de 9.50 în anul școlar 2020-2021.

Adică 25% din numărul elevilor eligibili, adică unul din patru. Medii mai mari de 9.50 au avut 25% dintre elevii eligibili. Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni. Pentru ceilalţi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa „Bani de liceu”. În anul 2020 aveam burse de performanţă şi de merit derizorii, de câţiva lei pe lună. Am insistat să avem cuantum minim plătit de la buget pentru prima oară în istoria postdecembristă de 500 lei bursa de performanţă, 200 lei bursa de merit, 150 lei bursa de studiu, 200 lei bursa socială”, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, elevii cu cerinţe speciale educaţionale pot obţine bursă de studiu/merit performanță/ ajutor social, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială.

Şi bursa profesională poate fi cumulată cu bursa de performanță sau cu bursa de merit, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Consiliul Național al Elevilor critică modificarea pragului mediei pentru bursa de merit și amenință cu proteste la nivel național

Masacrul burselor școlare sau cum Ministerul Educației face economie pe spatele a milioane de elevi! În data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor, care a fost semnat în 22 decembrie 2021 şi care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era initial. Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online”, susţine Consiliul Naţional al Elevilor.

 

Sursa: RTV


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: