09
Joi, Feb

Sănătate

Inițial, computerele au fost utilizate exclusiv de către adulți. Astăzi, însă milioane de copii utilizează computerele zilnic la școală sau acasă, atât în scopuri educative, dar și recreative.

Copii pot experimenta multe dintre simptomele pe care le au adulții vis-à-vis de utilizarea computerului. Privitul îndelungat la monitorul computerului poate conduce la disconfort ocular, oboseală, vedere încețoșată, dureri de cap sau ochi uscați. Aceste simptome pot fi cauzate de lumina ambientală insuficientă, o așezare impropie a spațiului de lucru, sau de probleme de vedere nedescoperite. În cele mai multe cazuri, problemele apar datorită faptului că cerințele vizuale în momentul utilizării computerului depășesc de cele mai multe ori capacitatea de focalizare a ochilor. 


Majoritatea copiilor petrec multe ore în fața computerului, mai ales atunci când se joacă, de exemplu, până la epuizare, cu foarte puține pauze. Aceasta cauzează probleme de acomodație și iritarea ochilor. Problemele de acomodație pot apărea ca și rezultat a sistemului de focalizare al ochilor, atunci când fixează pentru mai mult timp un obiect aflat la o anumită distanță. Iritarea ochilor, pe de altă parte, apare ca și rezultat al distribuirii neuniforme a lacrimii pe suprafața ochiului, datorită reducerii frecvenței clipitului, inhibat de concentrarea asupra monitorului.


Dar cum poate să afecteze de fapt utilizarea computerului ochii copiilor?
O mare parte dintre specialiști susțin că utilizarea excesivă a computerului poate crește riscul miopiei, în special în cazul copiilor, ai căror ochi sunt în dezvoltare. Nevoia suplimentară de focalizare și efortul necesar concentrării sunt cauzele dezvoltării acestui defect de vedere. 


Computerul supune unui stress mai mare ochii, comparativ cu cititul unei cărți, deoarece este mult mai dificil să se mențină focalizarea asupra unor imagini generate de un monitor, versus privitul unei imagini printate. Ca și specialiști, punem accent și asupra efectelor pe termen lung ale luminii albastre emise de dispozitivele digitale. Lumina albastră are o energie mare, care afectează mult mai puternic ochii copiilor comparativ cu  lumina ultravioletă, având impact asupra sănătății retinei.
 

Așadar, este necesar ca cel puțin o dată pe an să mergeți cu copii la optometrist sau oftalmolog, să nu neglijați semne ca și înroșirea ochilor celor mici, durerile de cap ale acestora, sau postura lor în timpul în care folosesc computerul.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi!

Best Optic BLUE Centru Civic
Str. B-dul 15 Noiembrie, nr.69
Mobil:  +40 787 523 524
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Vlahuță
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199 
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Best Optic RED Răcădău
Str. Valea Cetății, nr. 6
Mobil: +40 774 638 568
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: