30
Mar, Apr

Economic

Casele de Ajutor Reciproc, alternativa ceauşistă a tradiţionalului CEC, s-au modernizat în ultimii 27 de ani, s-au constituit în asociaţii şi au făcut parteneriate internaţionale şi au ajuns să ofere dobânzi şi de 5% pe an pentru economiile proprii şi credite până la cinci ani.

Conform Codului Fiscal, economiile membrilor înscrişi în CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare sau comisioane de tipul celor percepute de bănci. Dobânzile la bănci sunt de la 0,01 la 1,25% pe an, scrie money.ro.

                CAR-urile funcţionează pe teritoriul României în baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru funcţionarea organizaţiilor non-guvernamentale şi legea 93 privind funcţionearea IFN-urilor, conform declaraţiilor lui Florin Simion, director executiv al Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR).

                De exemplu după ce ai plătit o taxă de membru al CAR-ului pentru care optezi poţi să începi să faci depuneri în fondul social. Nu este vorba de depozit, deoarece conform legii instituția nu are voie să atragă depozite, este un fond social unde depunerile fiecărui membru sunt recompensate cu o dobândă anuală care diferă de la CAR la CAR, de la 1% până la 5%, în funcţie de politica fiecărui CAR. Taxa respectivă este un modică, de 5-7 lei sau 10 lei, maximum 20 de lei.

                Potrivit economica.net odată devenit membru al asociaţiei poţi solicita şi un împrumut în baza veniturilor individuale, inclusiv pensii. Ratele împrumuturilor sunt de 40-60% din veniturile lunare, iar dobânzile la aceste împrumuturi variază de la 10% la 25%. Sunt şi CAR care oferă promoţional şi împrumuturi cu dobândă de 7-8%. Chiar dacă nu eşti condiţionat de existenţa unor depuneri în fondul social, existenţa acestora uşurează obţinerea împrumutului.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: