27
Sâm, Apr

Social

Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţă în viaţă veşnică, în existenţa spiritelor rele şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi. Rusaliile - "Pogorârea Duhului Sfânt - se prăznuiesc întotdeauna duminică, la cincizeci de zile după Învierea Domnului. În ajunul acestei duminici, sâmbătă dimineaţă, se face pomenirea morţilor. În popor, această sâmbătă este numită "Moşii de Vara", "Moşii de Rusalii" sau "Moşii cei Mari".

Iată ce NU ai voie să faci în această zi sfântă: 

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi "luat din Rusalii"

Nu este bine ca noaptea sa te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, in munți si pe malul apelor, pentru ca exista șanse mari sa surprinzi dansul Ielelor.

În noapte de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece pot să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor). 

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

 

În unele zone se spune că Ielele ursesc copiii la naștere și prezic moartea oamenilor. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii își împodobesc locuințele cu leuștean, tei, nuc, usturoi dar încearcă și să îmbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: