05
Dum, Mai

Social

Este foarte important să le spunem copiilor cuvinte care să le dea încredere în ei şi în noi, părinţii lor. Sunt probabil multe lucruri frumoase pe care le putem spune copiilor noştri, fiecare părinte îşi cunoaşte cel mai bine micuţul şi ştie ce îl bucură, ce îl întristează, ce-i dă încredere şi ce îl sperie. Sunt totuşi cuvinte pe care este bine să le audă orice copil, cât mai des. Iată care sunt acestea:

Îmi pare rău!

Să ne cerem iertare, să ne cerem scuze în faţa copiilor atunci când greşim este foarte important. Faptul că noi ne recunoaştem greşelile în faţa lor şi că ne cerem iertare pentru ele le arată copiilor noştri cât de mult îi respectăm, cât de mult ţinem la părerea lor şi mai ales la sentimentele lor.

Mulțumesc

V-ați gândit vreodată de câte ori mulțumim într-o singură zi? Pentru orice lucru, unele dintre ele poate minore. De ce să nu facem același lucru și cu copilul nostru? Să-i mulțumim ori de câte ori avem motiv să facem asta.

Nu sunt supărată pe tine

De multe ori suntem cu capul plin de griji și de probleme, iar atitudinea noastră față de copil nu este poate cea mai prietenoasă, în ciuda faptului că el micuțul nu are nicio vină. De cele mai multe ori, copiii au tendința de a se învinovăți atunci când își văd părinții nervoși, supărați. 

Ai dreptate!

Da, și nouă ne place să știm că avem dreptate, că am zis un lucru bun, că este așa cum am spus noi. Cu atât mai mult este important ca și copiii să știe, să li se confirme că nu greșesc.

Ai făcut foarte bine

La fel de important este să și să fie lăudați. Nu exagerat, nu fără motiv. Dar atunci când au făcut un lucru bun este bine ca ei să știe asta.

Te iubesc

 

Până la urmă iubirea părinților este cel mai important lucru pentru un copil. Cât sunt mici nevoia lor de afecțiune din partea părinților este una foarte mare, de cele mai multe ori mai mare decât ne dăm noi seama. Încrederea de sine a copiilor vine în primul rând din dragostea părinților. Iar să le spunem că îi iubim nu este deloc greu. Pentru că noi toți ne iubim copiii mai mult decât orice pe lumea asta.

Articole sugerate

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: