26
Vin, Apr

Social

         Tarifele de salubrizare cresc cu 30%. Din martie brașovenii vor plăti 11,8 lei de persoană pe lună pentru un metru cub de deșeuri. Măsura se aplică în toată țara, nu doar la Brașov. Majorarea vine după ce România a fost obligată să plătească o taxă în plus pentru tona de gunoi depusă la rampele ecologice.

     Brașovenii vor plăti cu aproape 3 lei mai mult pe lună pentru metrul cub de gunoi. Majorările de prețuri sunt valabile și pentru operatorii economici. Măsura vine în urma instituirii unei alte taxe impuse României. „ Având în vedere că începând cu 2017 la nivelul întregii țări s-a introdus o nouă taxă, de 80 de lei pe tonă, pentru depunerea deșeurilor la rampele ecologice, taxă care se duce la fondul de mediu, este normal ca această taxă să se răsfrângă asupra tuturor celor care produc gunoi, fie că vorbim de persoane fizice sau persoane juridice  ’’ a explicat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

     Pentru eficientizarea sistemului de colectare a deșeurilor din municipiu, autoritățile locale au în plan să realizeze, pe viitor, mai multe rampe moderne de gunoi. Este vorba despre un proiect mai vechi de realizare a unor pubele îngropate. Ideea a apărut după ce boxele cu cheie, dar și ţarcurile din metal s-au dovedit soluţii prea simple pentru căutătorii de reciclabile. De fiecare dată însă s-a pus problema costurilor. De altfel, în Bucureşti, o platformă subterană de gunoi a costat 15.000 de euro, iar dacă proiectul s-ar pune în practică în Braşov la preţuri similare celor din Capitală, având în vedere că în municipiu sunt acum aproximativ 450 de platforme de deşeuri, ar fi nevoie de aproximativ 6,75 milioane de euro. Totuși, municipalitatea vrea pentru început să construiască astfel de platforme în 14 locații din oraș. Pentru realizarea acestora, în cursul anului 2017 au fost eliberate certificatele de urbanism, iar în acest an Primăria are în plan organizarea licitaţiilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor.

ZONELE VIZATE DE PRIMĂRIE:

- Strada Pieţei (viz a vis de parcarea multietajată de la Spitalul Militar)
- Strada Alexandru Sahia
- Strada Arinului
- Strada Carpenului
- Strada Vişinului (la ştrand)
- Calea Bucureşti (zona Judeţean)
- Calea Bucureşti intersecţie cu Sorelui după locul de joacă (rampa ce deserveşte blocul semilună de pe Saturn 50)
- Aleea Constructorilor intersecţie cu G-ral Mociulschi (lângă Biserica Sf. Dumitru)
- La intersecţia dintre Bronzului şi Independenţei
- Strada Dimitrie Anghel
- B-dul Gării
- Strada Mihai Viteazu (după Aulă)
- La intersecţia din străzile Paşcani şi Ungheni în Triaj
- La intersecţia Saturn cu Zizinului 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: