01
Mie, Mai

sursa foto: ARHIVA

Eveniment

Omul de afaceri Ioan Neculaie este condamnat definitiv, din 23 noiembrie 2017, sub acuzația de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare. Pe 24 noiembrie, omul de afaceri, care l-a momentul pronunțării hotărârii era în Grecia, s-a întors în România, pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu, și s-a predat. 

Potrivit procedurilor, a fost încarcerat în cel mai apropiat penitenciar, cel din Giurgiu. Apoi, avocatul lui Neculaie a trimis o cerere Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin care a solicitat transferul condamnatului la închisoarea din Codlea. Asta pe motiv că are afaceri judiciare la instanțe și parchete din Brașov, iar Penitenciarul Codlea este mai aproape. După câteva zile, Ioan Neculaie a fost chemat de directorul închisorii din Giurgiu pentru a i se comunica faptul că va fi transferat. Condamnatul era convins că va ajunge în Penitenciarul Codlea, dar conducerea închisorii din Giurgiu i-a comunicat că va fi transferat în Penitenciarul Jilava. Ioan Neculaie a cerut explicații și i s-ar fi spus că este vorba despre o eroare, susțin surse apropiate condamnatului. Nemulțumit, acesta a trimis o nouă cerere Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru reevaluarea situației, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns. În aceste condiții, Ioan Neculaie a fost „pus pe cursă” și transferat la Penitenciarul Jilava.

Întrebat din ce motiv a fost transferat condamnatul Neculaie la Jilava și nu la Codlea, așa cum ceruse în scris, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, Cătălin-Ionuț Zinică, a confirmat că Neculaie este închis în Penitenciarul Jilava, dar nu a fost în măsură să ofere un răspuns la întrebarea „de ce?”. Zinică a motivat că directorul închisorii nu se află în instituție și nu are de la cine să obțină datele.

 

Nici purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Mihaela-Cristina Enache, nu a oferit un răspuns clar, motivând că este vorba despre date personale din dosarul condamnatului, care nu pot fi date publicității, dar a precizat că, în astfel de situații, există și posibilitatea ca în spațiul de detenție în care se solicită mutarea unui condamnat, să nu fie locuri libere. Doar astăzi însă, din Penitenciarul Codlea au fost eliberați 9 deținuți, cu încuviințarea instanței. În total, de la momentul intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, din închisoarea situată în Codlea au plecat 118 deținuți.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: