29
Lun, Apr

sursa foto: ebihoreanul.ro

Eveniment

Comisia specială pentru legile justiției pregătește adevărata nucleară. Comisia va lua în discuție, joi, transpunerea directive Uniunii Europene 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 cu privire la consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție.

Aici se regăsește nucleara din pachetul de modificări la legile justiției. Iată cum arată cel mai important amendament propus de PSD+ALDE la Directivă:

”La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4) cu următorul cuprins:

”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.

(4) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.

Practic, prin acest amendament, procurorii vor avea interzis la publicarea de date sau detalii din cursul anchetei penale sau a urmăririi penale. Mai simplu, procurorii DNA nu vor mai avea voie să comunice public nici măcar faptul că o anumită persoană este vizată de o anchetă DNA. De asemenea, li se interzice și avocaților să dea detalii din dosare. Amănunte aici

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: