20
Lun, Mai

sursa foto: adevarul.ro

Eveniment

UPDATE (17.42)

Angajata Biroului Adopții, Post-adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, cercetată pentru luare de mită și trafic de influență, a fost arestată pentru 30 de zile. Un judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Brașov a admis, în urmă cu scurt timp, contestația procurorilor DIICOT împotriva deciziei Tribunalului prin care, în cazul inculpatei, fusese instituită măsura controlului judiciar, a explicat, pentru Brașov TV.com, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel, judecătorul Răzvan Dicu. 

(...) În momentul în care DGASPC Brașov va primi oficial hotărârea Tribunalului Brașov de punere sub control judiciar a lui Șimandan Lucica, angajată a Biroului Adopții, Post-adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, DGASPC Brașov va lua toate măsurile legale care se impun, în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 a funcționarilor publici și ale Codului Muncii, inclusiv suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada cercetărilor. (...), se precizează într-un comunicat remis redacției, de condcerea DGASPC Brașov. Dosar mai puțin obișnuit, pe masa procurorilor DIICOT Brașov. Iniţial s-au efectuat cercetări pentru faptul că în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov procedura de adopţie nu se desfăşura potrivit dispoziţiilor legale. Mai exact, în schimbul unor sume de bani sau a altor foloase primite cu titlu de mită, funcţionarii cu atribuţii în domeniu falsifică datele privind etnia sau starea de sănătate ale copiilor adoptabili, astfel încât să înlăture din procedură persoanele aflate pe un loc eligibil pentru adopţie şi să avanseze pe un loc superior al listei, în mod ilegal, alte persoane sau familii.

Din cursul anului 2012 şi până în prezent, funcţionari din cadrul DGASPC Braşov au pretins şi primit, direct sau indirect, bani sau alte foloase, având influenţă asupra modalităţii de obţinere a atestatului de potenţial adoptator ori asupra modalităţii de selecţie din cadrul listei cu adoptatorii sau familiile adoptatoare atestate, prin promisiuni de urgentare a eliberării actelor de selectare cu prioritate a anumitor persoane saufamilii, fără respectarea legii.

Acum, șefa Asociației Familiilor Adoptive din Brașov, asistent social, a fost reținută de procurorii DIICOT Brașov pentru luare de mită și trafic de influenţă. Ea a fost prezentată unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Brașov cu propunere de arestare preventivă. Solicitarea a fost respinsă, iar magistratul a insituit măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Inculpata, potrivit Tribunalului Brașov, trebuie să respecte următoarele obligaţii:

              a) să se prezinte la organul de urmărire penală sau la judecătorul de drepturi şi libertăţi, ori de câte ori este chemat;

              b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

              c) să se prezinte la poliţia în raza căreia domiciliază conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

           În baza art. 215 alin. 2  Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpatei să respecte următoarele obligaţii:

să nu depăşească teritoriul Romăniei decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpaţii, suspecţii sau martorii din cauza de faţă.

Prezumția de nevinovăție ființează până când magistrații vor pronunța sentința definitivă.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: