29
Lun, Apr

Balul Mestecenilor, în urmă cu zeci de ani

Eveniment

În acest sfârșit de săptămână, în localitatea brașoveană Cristian va avea loc una dintre cele mai vechi tradiții care s-a păstrat până în zilele noastre. 

Sâmbătă, de la ora 11.00, în centrul comunei este programată Sărbătoarea Mestecenilor. Ceata de zoritori din localitate va defila pe la porțile fetelor nemăritate, iar în semn de respect și apreciere feciorii vor lăsa câte un mesteacăn, iar fetele nemăritate vor fi invitate la Balul Mestecenilor, acolo unde va fi aleasă și cea mai frumoasă fată. 

Pe vremuri, feciorii satului se organizau în ceată și se duceau în pădure după mesteceni, pentru ai aduce acasă și pentru ai “bate” la porțile fetelor de măritat.

Ceata de flăcăi era condusă de un vătaf, care era ales de către ceilalți feciori, iar conform tradiției, vătaful poate fi ales doar o dată în viață și doar pentru un an de zile.

Cu o zi înainte de Rusalii, feciorii treceau cu carul tras de boi sau cai, unii chiar călare, pe la fiecare fată de măritat din sat, punându-i la poartă un mesteacăn, în acest fel arătându-se că acolo este o fată de măritat. În urmă cu foarte mulți ani, acest obicei a fost inițiat de comunitatea săsească din localitate. 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: