12
Dum, Mai

Eveniment

Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină, în acest weekend, în 20 de cazuri la persoane care s-au accidentat sau au rămas blocate în timp ce practicau sporturile de iarnă în Poiana Brașov și Masivul Postăvaru.

Salvatorii montani prezenți la caz au acordat primul ajutor persoanelor accidentate, apoi le-au coborât în stațiune.

De la începutul sezonului, salvatorii montani din Poiana Brașov au intervenit în 157 de cazuri, totalizând 172 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau care a trebuit să fie evacuate.

Recomandările salvamontiștilor

- Schiați cu o viteză în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor dinaintea voastră.

- Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.

- Dați dovadă de responsabilitate în practicarea sporturilor montane de iarnă, atât pentru siguranța proprie, cât și pentru a celor din jurul vostru!

Pentru că de câteva zile ninge în Poiana Brașov, iar în pădure s-a așternut un strat proaspăt de zăpadă care reprezintă o tentație pentru schiori în a părăsi pârtiile amenajate, iată pericolele cărora se expun, recurgând la astfel de practici.

Vă reamintim că doar ieri 3 persoane au necesitat evacuare, după ce au schiat în pădure.

- Daca nu cunoașteți foarte bine conformația masivului, este greu sa schiati in afara pârtiei, paralel cu aceasta. Vaile din Masivul Postavaru, unde sunt trasi de cele mai multe ori schiorii, au o dispunere aproape perpendiculara fata de partii, fapt care face ca, odata ce au intrat pe aceste vai, sa le fie imposibil sa mai iasa inapoi in partie, ramanand blocati in zone izolate.

- In partea inferioara vorbim de un strat de zapada insuficient pentru schiatul in padure, neputandu-se coborai pana in statiune sau oras pe schiuri. Inaintarea pe jos este anevoioasa, cu echipamentul de schi in spate, incaltati cu clapari, care sunt foarte incomozi la mers, si care ofera aderenta foarte redusa. Acest lucru duce la consumarea unei resurse foarte mari de energie si la transpirare abundenta. Odata oprite, persoanele sunt predispuse la frig, putand intra foarte usor in stare de hipotermie. Vantul poate accentua si mai mult starea de frig.

- In zapada mare, in special unde aceasta este stransa de vant, sau unde exista gropi in sol, in cazul unei caderi, exista sansa sa ramaneti blocati, cu probleme in a putea respira, daca schiurile si betele nu sar si mai ales daca aveti rucsac.

- Schiatul in padure presupune deplasare intr-o lumina variabila, de cele mai multe ori, insuficienta si difuza. Astfel, nu puteti observa obstacolele decat foarte tarziu, cand evitarea lor devine imposibila.

- Actiunile de evacuare a turistilor blocati, necesita structurilor salvamont resurse umane si de timp foarte mari, resurse care, in cazul zilelor cu trafic intens pe partiile de practicare a sporturilor de iarna, sunt limitate.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: