27
Sâm, Apr

sursa foto: vranceatravel.ro

Eveniment

La data de 29 iulie, în fiecare an, este marcată Ziua Imnului Național al României, simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării, precum și sigiliul statului.

Ziua Imnului Național al României - 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998.

Despre Imnul Național al României:

Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituții, un grup de tineri condus de Anton Pann, a cântat pentru prima dată imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu (și publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamației de la Izlaz),  muzica imnului fiind atribuită lui Anton Pann.

Când a fost făcută prima înregistrare a Imnului Național al României?

Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în anul 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu.

Cum să sărbătorim Ziua Imnului Național?

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 și 11. În funcție de vârsta copiilor, îți recomandăm să încerci să-i ajuți să memoreze cel puțin una dintre strofele menționate. 

De altfel, Ziua Imnului Național este în general marcată de către autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural- educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. De asemenea, în municipiul București și în municipiile-reședință de județ trebuie organizate ceremoniale publice de intonare a Imnului Național al României și de înălțare a drapelului național, pe baza normelor convenite între prefecturi, primării și comenduirile de garnizoană.

 

 

sursa: twinkl.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: