28
Dum, Apr

Economic

Românii care practică activităţi independente vor fi puternic loviţi de anul viitor odată cu transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Şi asta pentru că prin noul Cod Fiscal, se modifică procedura de calcul a contribuţiilor sociale

pentru profesiile liberale. Artiştii, micii meseriaşi, agenţii de asigurări şi comisionarii vor câştiga mai puţini bani, însă vor cotiza mai mult la pensii. Şi avocații, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi şi arbitri care-şi desfăşoară activitatea în mod independent vor fi afectaţi, scrie jurnalul.ro.

                Principala schimbare este că persoanele fizice care desfășoară activități independente vor plăti o cotă totală de 35% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară. Măsura este prevăzută în proiectului de modificare a Codului Fiscal, redactat la nivelul Guvernului și obținut de Profit.ro.

Până acum, persoanele care realizau venituri din activități independente, plăteau numai contribuțiile individuale, de 5,2% la sănătate și 10,5% pentru pensii, iar baza de aplicare era 35% din salariul mediu brut, de 3.131 de lei. De exemplu, o persoană care câştigă 3.000 de lei brut pe drept de autor, plăteşte acum 99 de lei la sănătate, 189 de lei la pensii şi un impozit de 242 de lei. În mână rămâne cu 2.470 de lei.

 

 

Articole sugerate

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: