30
Mar, Apr

Foto: Andrei Paul / Primaria Brasov

Social

Primarul George Scripcaru a cerut Inspectoratului Școlar al Județului Brașov să își asume decizia de înființare a celei de-a doua școli profesionale din Brașov, după modelul Școlii Profesionale Germane Kronstadt, prin comasarea unor instituții de învățământ liceal și renunțarea la „clasele duale“ din cadrul unor licee cu profil tehnic. 

Eu nu sunt adeptul învățământului dual altfel decât în cadrul instituțional oferit de modelul SPGK. Trebuie să depășim faza claselor duale implementate în cadrul unor instituții de învățământ cu profil tehnic, și trebuie un efort material, uman și instituțional care să genereze școli profesionale în adevăratul sens al cuvântului, care să formeze forță de muncă bine calificată, în domenii de care agenții economici din Brașov au nevoie. Inspectoratul Școlar Brașov trebuie să aibă tăria de a lua decizia comasării unor unități de învățământ, și să înființeze școli profesionale bine alcăturite și organizate.

Din partea noastră există voință și capacitate financiară de a susține aceste școli profesionale. Din partea mediului economic de asemenea există disponibilitate, însă și ISJ trebuie să participe la acest proiect prin luarea unei decizii clare, care să facă posibilă o viziune pe termen lung. Cât timp lucrurile se raportează la justificarea catedrei cadrului didactic și nu la elev, care să aibă o specializare, o meserie și un loc de muncă după ce termină școala profesională, mergem într-o direcție greșită. Pretindem că avem câte-o clasă două de învățământ dual, dar nu putem gândi un program coerent, cu măsuri coerente. <Implanturile> de clase profesionale în licee nu sunt o soluție pe termen lung", a declarat primarul George Scripcaru. 

Potrivit vicepreședintelui Asociației DWK Fit for Future, Dorin Șaramet, înființarea celei de-a doua școli profesionale pe model SPGK este o necesitate la Brașov, în condițiile în care există investitori care nu mai găsesc forță de muncă nici calificată, nici necalificată, iar alții renunță la investiții din același motiv, al lipsei personalului calificat și a oricărei strategii instituționale pentru formarea acestui personal. 

Municipalitatea are în vedere de mai mult timp înființarea a cel puțin încă două școli profesionale tip dual, pe model SPGK, una cu profil tehnic și una în domeniul HoReCa, ce ar putea fi înființate în spații are unor licee actuale ce ar putea fi comasate cu alte instituții de învățământ, spații pentru care are și fondurile, și disponibilitatea de a investi pentru a oferi cea mai bună infrastructură. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: