26
Vin, Apr

Antena 1

Social

E mai important ce lași în urmă decât ce trimiți înapoi. Acesta este sloganul organizația Salvați Copiii din România cu ajutorul căruia speră să stopeze fenomenul. Mii de copii sunt lăsați acasă de părinții care pleacă la muncă în străinătate. Aceștia sunt lipsiți de afecțiunea și supravegherea adulților și se confruntă multe dificultăți.

Mii de copii din Regiunea Centru au părinții plecați peste hotare. Doar în județul Brașov sunt 1500 de copii lăsați în grija bunicilor sau a unui tutore. „ Situația este una alarmantă. Vorbim despre 7 mii de copii din Regiunea Centru, este un număr foarte mare. Sunt copii care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, părinți care de cele mai multe ori,  într-un procent   de 90%, nu și-au lăsat copiii în grija unui tutore ” a declarat Mihaela Neacșu, președinte Salvați Copiii filiala Brașov.

Copiii rămași singuri acasă se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional. În plus, lipsa părinților sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, la educație și beneficii sociale. Organizația Salvați Copiii a lansat mai multe proiecte pentru sprijinirea acestor micuți. „ Începând din 2010 am deschis programe locale în sprijinul copiiilor Este vorba despre programe în care există centre de tip afterschool. Aici copiii își pregătesc temele, beneficiază de sprijinul unui psiholog  și participă la activități recreative. De asemenea persoanele în grija cărora au rămas aceșto copii beneficiază de consiliere psihologică și juridică ” a declarat Anca Stamin, coordonator național proiect Salvați Copiii România.

Autoritățile locale încearcă și ele să tempereze acest fenomen. În primul rând, oficialii le recomandă părinților ca înainte de a pleca în străinătate să declare acest lucru, pentru ca micuții rămași acasă să fie monitorizați și consiliați. Tot autoritățile mai vor să înființeze și unele consilii consultative. „ Vom promova în Consiliul Local o hotărâre care să vizeze înființarea unor consilii consultative. Deja am purtat discuții și cu cei de la Salvați Copiii și se vor implica și ei în această activitate a noastră, pe lângă implicarea autorităților locale, ai unităților de învățământ și ai poliției ” a declarat Mihai Costel, viceprimar Municipiul Brașov.

 

Statisticile arată o creștere semnificativă la nivel național numărul de copii lăsați singuri acasă! De la 85 de mii de copii în decembrie 2015 la peste 95 de mii în decembrie 2016. Datele oferite însă de Inspectoratele Școlare, Organizația Salvați Copiii și Ministerul Educației, au arătat un număr mult mai mare,  mai exact peste 200 de mii de cazuri.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: