29
Vin, Mar

Brasov TV

Eveniment

Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană a ajuns la final. Marele câștigător din acest an a fost teatrul național din Chișinău. Actorii din țara vecină au reușit să învingă trupe mari care au participat în concurs, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Ungaria și de ce nu România.

Timp de 10 zile brașovenii și nu numai au avut parte de o experiență culturală nemaiîntâlnită. Pentru prima dată, Festivalul de Dramaturgie Contemporană a fost unul internațională. La ediția din acest an au concurat cinci țări. Piesele au fost atent analizate de juriu, iar la final au fost stabiliți și câștigătorii. Așadar, premiul pentru cea mai bună actriță a festivalului i-a revenit unei actrițe din Ungaria, Kubik Anna. Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat brașoveanului Marian Râlea, pentru rolul din piesa Karamazovii și pentru rolul din piesa Crăciun la Palat. Premiul pentru scenografie a fost câștigat de teatrul evreiesc de stat din București, pentru piesa Băiatul din Brooklin. Francezii de la Teatrul din Lyon, au câștigat premiul special al juriului, pentru piesa Tableau d’une execution. Premiul pentru cea mai bună regie le-a revenit actorilor din Marea Britanie, pentru piesa Ce facem cu violoncelul.  Marele premiu al Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană le-a revenit anul acesta, actorilor de la Teatrul „ Mihai Eminescu ” din Chișinău, care au jucat piesa Ochii tăi fermecători.

Fiind prima ediție internațională a festivalului, reprezentanții Teatrului Dramatic consideră că, deși a fost greu, totul a ieșit perfect. „ A fost un efort susținut din partea tuturor colegilor mei,  a fost o muncă imensă de echipă. A fost, din punctul nostru de vedere, o sărbătoare imensă, o sărbătoare a teatrului, a multiculturalismului, au fost 10 zile de spectacole excepționale ” a declarat Dan Cogălniceanu, manager Teatrul Sică Alexandrescu. „ A fost o ediție altfel față de celelalte ediții, o participare internațională, ceea ce înseamnă un pas în față, mai mut decât în anii precedenți. Al doilea aspect, așa cum am mai spus, iată că am depășit și faza respectivă în care noi ne dădeam premii nouă ”  a completat primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

Pe scena teatrului „ Sică Alexandrescu” au urcat, timp de 10 zile, teatre mari din Europa. În fiecare seară de spectacol, sala teatrului a fost neîncăpătoare pentru sutele de brașoveni dornici să asiste la un spectacol teatral de calitate.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: