29
Vin, Mar

sursa foto: national.ro

Eveniment

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect normativ în baza căruia pe şoselele unde zgomotul produs de trafic depăşeşte anumiţi parametri se vor instala „covoare fonoabsorbante” şi „panouri fonoabsorbante”, costul acestora fiind evaluat la aproximativ 25 de milioane de euro.

„Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanţilor la trafic cât şi persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor.

În prima etapă „se au în vedere sectoarele pe care traficul în anul 2011 a fost peste 6 milioane de treceri de autovehicule (aprox. 113 km, din care cca. 32 km aferenţi unor sectoare pe care traficul înregistrat în 2011 a depăşit 10 milioane de treceri de autovehicule) şi toate sectoarele pe care s-a propus montarea de panouri fonoabsorbante (aprox. 24 km), rămânând ca ulterior să se identifice posibile surse de finanţare din instrumente structurale pentru restul sectoarelor pe care se doreşte aşterenere de covoare fonoabsorbante cuprinse în proiectul iniţial”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Finanţarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5 „Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, şi de către Guvernul României, prin asigurarea cofinanţării necesare.

 

În 29 iunie 2002, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat Directiva 2002/49/EC privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, având ca principală ţintă definirea unei abordări comune a problemei pe care o reprezintă zgomotul în scopul identificării, prevenirii şi reducerii nivelului zgomotului urban., notează realitatea.net.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: