29
Vin, Mar

sursa foto: reporterntv.ro

Eveniment

Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul Poliției, precum și pedepse cu închisoarea pentru vecinii gălăgioși sau pentru cei care îi jignesc pe polițiști sunt prevăzute într-un proiect de lege aflat, de astăzi, în dezbatere publică. 

Scopul, după cum indică Ministerul Afacerilor Interne, este acela de a fi clarificate aspecte care sunt vag reglementate acum, dar și de a se oferi o mai mare protecție polițiștilor care, în ultima perioadă, au fost țintele unor fapte de violență, inclusiv mortale.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice trebuie să treacă mai întâi de Executiv, să fie dezbătut și votat în Parlament, aprobat de șeful statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial.

Prima problemă vizată de acest proiect este legată de legitimarea persoanelor. În primul rând, cei care vor refuza să se legitimeze vor primi amenzi între 500 și 1.500 de lei (acum se pot da amenzi între 100 și 500 de lei). Dacă la acest moment nu se specifică foarte clar când se poate cere legitimarea unei persoane, proiectul cuprinde o listă care enumeră astfel de situații, potrivit realitatea.net.

Cei care nu vor avea acte de identitate pentru a se legitima vor putea fi supuși amprentării,inclusiv fotografierii, urmând ca polițistul să facă publică fotografia/înregistrarea/schița persoanei a cărei identitate nu poate fi stabilită altfel, tocmai pentru a se încerca stabilirea identității. Aceste măsuri se vor realiza, potrivit documentului în dezbatere, chiar și în lipsa consimțământului acelei persoane.

Vecinii gălăgioși vor risca dosar penal. Proiectul prevede că persoanele care, deși sunt avertizate de sancțiunile pe care le riscă, vor continua să-și deranjeze vecinii, vor risca închisoarea între trei luni și doi ani. Spre exemplu, se poate ajunge la pedepse cu închisoarea pentru strigăte, folosirea bormașinii și muzica la volum ridicat, notează realitatea.net.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: