16
Mar, Apr

de.wikipedia.org

Eveniment

După urși, vin șerpii. Sunt tot mai frecvente cazurile în care oamenii ajung victimele șerpilor. Cel mai recent incident a fost duminică în Săcele. Autoritățile se gândesc să înființeze un serviciu care să se ocupe de relocarea reptilelor.

Atacurile șerpilor veninoși și neveninoși au început să se înmulțească. Dacă până acum aceste cazuri erau întâlnite în special în județele vecine, iată că și la Brașov s-au înregistrat astfel de situații. La sfârșitul săptămânii trecute, medicii au fost solicitați, prin serviciul unic de urgență 112, să intervină în Săcele după ce o persoană a fost mușcată de o viperă. Victima a fost transportată la spital, iar reprezentanții Grădinii Zoologice au fost solicitați să intervină și să captureze șarpele. „ În ultimul timp am avut mai multe solicitări din partea serviciul de jandarmerie, prin 112, în care ni s-a cerut suportul pentru a putea prinde acești șerpi veninoși sau neveninoși. Menționăm că nu este un cod roșu de vipere sau de șerpi ” a declarat Alin Pânzaru, director Grădina Zoologică Brașov.

 

Pentru a rezolva aceste probleme, conducerea Parcului Zoo are în plan să înfiinţeze, împreună cu Asociaţia „Prietenii Grădinii Zoologice Braşov”, un serviciu de relocare a reptilelor. Șerpii sunt animale cu sânge rece, iar în această perioadă ies din ascunzători să se încălzească. Oamenii trebuie să fie foarte atenți în cazul în care întâlnesc astfel de reptile și mai ales să nu le provoace. Totuși în cazul în care ați fost mușcați de vipere, trebuie să cereți ajutorul medicilor. „ În aceste cazuri trebuie să se apeleze numărul unic de urgență, 112. Pacientul se prezintă la UPU, medicii de acolo știu ce au de făcut. Avem stocuri de ser antiviperin. Nu trebuie să ia alte măsuri empirice care pot duce la anumite situații neprevăzute ” a declarat Marius Leonte, purtător de cuvânt Spitalul Județean Brașov.



Șerpii, viperele în special apar în zonele stâncoase.  Vipera Comună este cea mai răspândită specie de la noi - ca şi din Europa, de altfel -  fiind întâlnită atât în zonele montane cât şi în cele de deal şi podiş.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: