29
Vin, Mar

DOR GETA POPESCU Sursa: arhivă personală

Eveniment

     Vești teribile pentru toți iubitorii sporturilor montane. Doi dintre cei mai valoroși alpiniști din România, tineri aflați în plină ascensiune, cu nenumărate recorduri mondiale și europene la activ, au sfârșit tragic în această după-amiază, după ce au fost surprinși de avalanșa din Munții Retezat. 

    Potrivit șefului Serviciului Salvamont al Județului Hunedoara, cele două victime decedate în urma avalanșei din Munții Retezat sunt Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani). Doi dintre cei mai valoroși tineri alpiniști pe care România i-a avut vreodată. 

Dor Geta Popescu este sora Crinei Coco Popescu. La doar 13 ani a intrat, deja, în Cartea Recordurilor. A bifat primul record mondial pe când avea doar 10 ani. În august 2013 a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vf. Ararat - 5,137 de metri. 

     În februarie 2016 a reușit să doboare un alt record de vârstă, când a urcat pe Aconcagua, la 6960 de metri, cel mai înalt vârf din America de Sud. În acel moment depășise un record stabilit încă din anul 2002, de o sportivă din America. 

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râșnov și fusese desemnată cel mai bun alpinist de altitudine în anii 2015 și 2016. 

     Cealaltă victimă a avalanșei din Munții Retezat, Erik Gulacsi, avea 12 ani, era din Brașov şi era şi el un alpinist profesionist. Coleg de club cu Dor Geta Popescu și bun prieten cu aceasta, reușise la vârste fragede să doboare mai multe recorduri mondiale. 

Erik a ajuns în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În Ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.
 

Erik Gulacsi


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: