16
Mar, Apr

Eveniment

 

     Vinovat! Aşa a strigat în cor toată suflarea localităţii Apaţa, o localitate din apropierea Brașovului, atunci când a fost momentul să judece, din nou, necuvântătoarea care a trădat întreaga cetate. Legenda veche de peste 17 secole, s-a transformat în cea mai importanta sărbatoare a locului.

     Cu mic cu mare, locuitorii din Apata se strang la poarta celui care ii va veni de hac cocosului care a tradat intreg satul.  Alaiul, format din consateni, invitati sau fii ai satului plecati in strainatate, traverseaza aproape toata localitatea pana la locul unde cocosul va fi impuscat. Totul se intampla in prima zi de paste catolic.

     Impuscatul cocosului este un obicei specific comunitatii maghiare din Apata, originea lui este legata de o legenda din secolul al XIV-lea. Scopul sarbatorii, la care participa tinerii, este initierea acestora in tragerea la tinta cu arbaleta. Locul cocosului este luat astazi de un desen. Dupa ce tradatorul a fost impuscat, intreaga suflare se aduna la caminul cultural la masa, unde are loc si un spectacol.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: