24
Mie, Apr

Eveniment

În ultimele săptămâni, odată cu încălzirea vremii, tot mai mulți brașoveni au făcut sesizări către Primărie, privind apariția unui număr tot mai mare de căpușe în spațiile verzi din municipiu. În consecință, de luni, 10 aprilie, municipalitatea va începe o amplă campanie de deparazitare.

,,Ca urmare a numeroaselor sesizări primite de la cetateni cu privire la riscul apariţiei căpuşelor în zonele verzi din municipiul Braşov, am luat decizia de a demara, începând cu data de 10.04.2017, o campanie de deparazitare impotriva căpuşelor, dacă condiţiile meteorologice ne vor permite aplicarea acestui tratament. Suprafeţele care vor fi tratate sunt cele aprţinând domeniului public şi privat al muncipiului, respectiv parcurile şi scuarurile, locurile de joacă, suprafeţele incintelor unităţilor de învăţământ şi cele ale zonelor de agrement", a declarat Miklos Gantz, administratorul public al Brașovului. 

Ce trebuie să știm despre căpușe

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. 
Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. 


De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.


Manifestari locale ce apar dupa muscatura de capusa includ:
- aparitia unei papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase
- aparitia unor vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Este o paralizie flasca cu evolutie ascendenta, care apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare). Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale. 

Simptomele acestei paralizii includ:
- Anorexie, letargie, slabiciune musculara
- Nistagmus
- Tulburari de coordonare.
Poate sa apara si paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele se remit daca se indeparteaza capusa.

SURSA: www.sfatulmedicului.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: