19
Vin, Apr

Eveniment

Una dintre zonele cele mai actractive din Brașov, în special pentru turiști, Centrul Istoric, cu o încărcătură medievală aparte, constituie un mare pericol pentru orice trecător.

Multe dintre clădirile vechi de sute de ani, aflate în paragină, nu au fost reabilitate niciodată. Numai în Centrul Istoric există 16 clădiri cu risc seismic.

„CU DUMNEZEU INAINTE”

Acesta este motto-ul celor care trec prin Centrul Istoric. Proprietarii sunt obligați să modernizeze clădirile. Numai că, deși, au fost scutiți de plata taxelor, aceștia nu au mișcat un deget.

Asta a făcut ca multe dintre imobile să ajungă într-un stadiu avansat de degradare. În orice moment, o bucată de tencuială se poate desprinde și poate răni un trecător. Atunci când trec în grabă, brașovenii nu sunt conștienți asupra riscurilor la care se expun.

Anul acesta, Primăria va cheltui un milion de lei pentru expertizarea lor. Primele vor fi clădirile monument istoric și unitățile de învățământ.

În cazul proprietăților publice vom interveni pentru a le reabilita, dar situația este total diferită atunci când vorbim despre o proprietate privată. Proprietarii sunt responsabili în totalitate pentru aceste clădiri. Tot ei plătesc și daunele dacă o bucată de tencuială cade peste o mașină și răspund penal dacă este lovită o persoană”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Experții susțin că aceste clădiri se pot dărmâna oricând la un cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter.

 „Aceste pericole sunt iminente și nu le putem evita. Este adevărat că o clădire a cărei structură de rezistență este afectată se dărâmă mult mai ușor la un cutremur. În aceste situații pagubele sunt mult mai mari și se poate ajunge chiar și la pierderea de vieți omenești, a declarat profesorul doctor în fizică, Luciu Alexandrescu.

În tot județul Brașov sunt 19 clădiri cu risc seismic, iar în clasa I sunt încadrate 11 dintre ele. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: