27
Sâm, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Inspectorii Serviciului de Administrare Piețe vor efectua controale pe terenurile cultivatorilor pentru a se asigura că pepenii care ajung în piețele brașovene sunt proveniți din acele culturi.

 Municipalitatea continuă campania de readucere a adevăraților producători în piețele brașovene, în paralel cu eliminarea intermediarilor. Din 1 iulie, brașovenii vor putea cumpăra celebrii pepeni de Dăbuleni direct de la producătorii din zonă. Serviciul de Administrare Piețe a finalizat procedura de atribuire a locurilor temporare de vânzare de pepeni pentru sezonul 2023. Aceste locuri de vânzare au fost destinate exclusiv producătorilor și adjudecate de către producătorii din județul Dolj, cu faimoșii pepeni din Dăbuleni și Sadova.

Conform serviciului care gestionează activitatea din cele 5 piețe agro-alimentare începând cu data de 1 iulie 2023 brașovenii vor putea cumpăra pepeni de proveniență garantată din județul Dolj, respectiv producători din orașul Dăbuleni și comuna Sadova a aceluiași județ.

În piața Astra vor fi 3 producători din Dăbuleni și un producător din Sadova.

În piața Dacia vor fi 7 producători din Dăbuleni, locurile de vânzare fiind distribuite astfel: 5 locuri pe tronsonul III- aleea către Compania Apa, un loc vânzare pe platoul pieței în tronsonul II și un loc de vânzare în hala agroalimentară, pe tronsonul I.

În piața Tractorul, pe platoul din strada Olteț, în afara pieței, vor fi 5 producători din Dăbuleni.

În următoarele zile, cu acordul producătorilor, inspectorii serviciului piețe din Brașov vor efectua controale la fața locului pe terenurile producătorilor cultivatori de pepeni.

De la intrarea în vigoare a regulamentului privind piețele, în iunie 2022, inspectorii de la piețe au verificat cu foarte mare atenție fiecare producător, de la documente la proveniența produselor, și au făcut controale inclusiv pe terenurile de pe care aceștia declarau că își obțin marfa, în localitățile de unde proveneau aceștia. Până acum au verificat, pe teren, producătorii din județele Brașov, Dolj și Buzău.

În urma acestor controale, 4 așa-ziși producători au fost scoși din piețe, iar alți 10 au renunțat să mai vândă în piețele publice din Brașov. Alți 4-5 comercianți urmează să fie îndepărtați, după ce inspectorii Serviciului de Administrare Piețe au reușit să documenteze modul în care aceștia cumpără produse din piața en-gros și le comercializează în piețele brașovene pe baza certificatelor de producător.

Exemplu Brașovului a devenit model de bună practică și pentru piețele din alte localități, Municipalitatea fiind invitată, la adunarea generală a serviciilor publice de administrare piețe, să prezinte modul în care, prin reglementări și implicare, am reușit să-i readucem pe adevărații producători în piețe.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: