19
Mar, Mar

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Primăria a lansat în dezbatere publică Ghidul pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Brașov a nevoilor culturale de urgență.

Având în vedere ultimele modificări ale prevederilor Ordonanței nr. 51/1998, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare  nerambursabilă a proiectelor culturale, Primăria Brașov a constituit, începând cu acest an, un fond special pentru finanțarea, în situații de urgență, a  proiectelor culturale reprezentative pentru comunitatea brașoveană, cum ar fi, de exemplu, Junii Brașovului sau organizarea de evenimente pentru comemorarea eroului Liviu Corneliu Babeș.

Pentru a asigura această finanțare, Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care se stabilesc procedura și condițiile în care va fi asigurată această finanțare. Brașovul este printre primele autorități care implementează această prevedere legală, după Ministerul Culturii și Primăria Timișoara.

Conform O.G. nr. 51/1998, autoritățile sunt obligate să prevadă, în cadrul finanțărilor nerambursabile pentru proiectele culturale, un fond distinct de maxim 10%, pentru finanțarea nerambursabilă a nevoilor culturale de urgență. Astfel, pentru 2023, suma alocată acestui fond este de 550.000 de lei.

Scopul finanțărilor nerambursabile pentru nevoi culturale de urgență de la bugetul local al Municipiului Brașov este acela de a proteja și susține viața culturală și urmărește susținerea concretă și promptă a nevoilor culturale presante ale comunității.

Conform proiectului de ghid supus dezbaterii publice, "Nevoia culturală de urgență” este definită ca cerința de finanțare parțială a unui proiect cultural, a cărui anulare/amânare poate prejudicia interesele culturale imediate ale comunității noastre.

Pentru ca un proiect să poată fi finanțat prin intermediul acestui fond de urgență, trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să corespundă direcțiilor de acțiune, axelor strategice și priorităților stabilite în Strategia pentru Cultură a Municipiului Brașov 2015 – 2030*; să se desfășoare strict în municipiului Brașov; să înceapă a se derula după data semnării contractului de finanțare.

O astfel de finanțare nerambursabilă nu poate depăși 90% din valoarea totală a proiectului cultural. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect cultural este de 300.000 lei.

Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre  până în data de 7 aprilie 2023, pe e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., către Primăria Brașov, Biroul Informații Publice și Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: