24
Mie, Apr

sursă foto: romaniatv.net

Eveniment

Patronii restaurantelor și ai altor localuri de alimentație publică mai au timp până pe 15 martie să schimbe meniurile.

Mai exact, de la jumătatea lunii martie meniurile restaurantelor vor trebui să conțină detalii despre gramaj, preţ, calorii, numărul de E-uri, săruri, grăsimi și alergeni.

Restaurantele, terasele, cantinele, cofetăriile și alte localuri care servesc mâncare vor trebui să prezinte clienților meniuri detaliate, astfel încât aceștia să știe exact ce mănâncă. Vor fi trecute detalii despre valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că operatorii economici care nu se vor conforma vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.

Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc bineînţeles la sancţiuni. Pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin.

Din ce în ce mai mulţi consumatori aleg să evite consumul oricăror aditivi alimentari, oricăror altor substanţe decât cele prezent în mod natural în produse, şi din acest motiv am considerat obligatorie emiterea unui astfel de ordin, pentru a departaja pe cel utilizează smântână de cel ce utilizează cremă vegetală adiţionată alimentar”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC, citat de TVR.

Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie anul trecut, însă reprezentanții mai multor asociații patronale și federații au insistat ca prevederile să fie amânate.

Reprezentanții domeniului HORECA spun că schimbarea meniurilor este o operațiune destul de complicată.

 

 

Sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: