Statistica națională privind actele de violență în școli în anul școlar 2021-2022 denotă mai degrabă o înțelegere diferită a definițiilor acestora de la un județ la altul decât realitatea.
Ministerul Educației a publicat raportul privind fenomenul violenței în mediul școlar în anul școlar 2021 – 2022 care arată că, la nivel național, s-au înregistrat în această perioadă aproape 10.000 de acte de violență. Situația se referă la unitățile de învățământ, de la clasele pregătitoare la a-XII-a și este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unității școlare, la bunuri, dar și alte fapte de violență sau atentate la securitatea în spațiul școlar.
"Solicităm lunar conducerilor unităților școlare să raporteze actele de violență petrecute în mediul școlar. Insistăm să fie raportat orice act de violență, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conștienți fiind că prevenția reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestora.
Peste 1.500 de astfel de acte de violență sunt raportate pentru județul Brașov. Acest număr nefiresc de mare pentru județul nostru ne situează pe primul loc la nivel național, cu aproape dublul valorii județului imediat următor.
Afirmăm cu toată convingerea că realitatea este cu totul alta și denotă, în opinia noastră, o înțelegere diferită a definițiilor acestor acte de violență de la un județ la altul și totodată a modului de raportare a acestora de la un județ la altul.
Este greu de crezut că într-un județ cum este Brașovul, unde numărul actelor de violență, în general, nu depășește media la nivel național, actele de violență în mediul școlar depășesc cu mult media națională, mai mult, reprezintă peste 16 procente din totalul acestora, în contextul în care Inspectoratul Școlar Județean Brașov, sprijinit activ de Biroul de siguranță școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov a monitorizat și a intervenit prompt ori de câte ori au fost semnalate premise ale unor astfel de acte de violență.
Totodată, Biroul de siguranță școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov și unitățile școlare derulează permanent ample campanii de informare și conștientizare în rândul elevilor, campanii menite să prevină astfel de fapte în mediul școlar.
Planurile de măsuri care vor fi întocmite pe baza acestor statistici nu își vor putea atinge scopul atâta timp cât se bazează pe date neconforme cu realitatea, intervențiile urmând a avea loc în zone în care aceste fenomene nu au amploare sau chiar nu există, în loc ca aceste să se concentreze în acele zone în care actele de violență în mediul școlar există cu adevărat dar sunt raportate incorect sau chiar nu sunt raportate.
Dincolo de aceste statistici, rămân oamenii din educație – inspectori școlari, directori ai unităților școlare, dascăli – care vor continua să își facă datoria și pe acest segment, important într-o educație de calitate așa cum se dorește a fi cea brașoveană.
Vom solicita Ministerului Educației și Ministerului Administrației și Internelor să elaboreze un ghid al încadrării și raportării acestor acte de violență care să ofere inspectoratelor școlare posibilitatea să opereze cu aceeași unitate de măsură în astfel de raportări", au declarat reprezentanții I.Ș.J. Brașov.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: