Acțiuni ale jandarmilor brașoveni.
Asigurarea climatului de normalitate civică pentru desfăşurarea în siguranţă atât a activităţii instituţiilor fundamentale ale statului, cât şi pentru securitatea cetăţenilor, în general, a reprezentat permanent un deziderat prioritar pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” BRAȘOV şi în anul 2022, iar prin structurile specializate și personalul încadrat, am căutat să identificăm cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare ale acestuia.
În anul 2022 efectivele structurilor de ordine publică au executat un total de 8267 misiuni, astfel:
- 603 misiuni de asigurare a ordinii publice;
- 4111 misiuni pe linia menţinerii ordinii publice;
- 1572 acţiuni de intervenţie;
- 191 misiuni executate în cooperare cu structurile semnatare ale protocoalelor şi planurilor de cooperare/colaborare;
- 1790 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere înaintate de către instanţele de judecată din judeţul Braşov.
Pe timpul acestor acţiuni nu s-au înregistrat acte de tulburare gravă a ordinii publice care să impună intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice.
Acţiunile întreprinse pe linia asigurării măsurilor de ordine publică au avut ca scop respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, activităţilor culturale şi sportive precum şi a altor manifestări cu participare numeroasă şi au constat în asigurarea climatului de normalitate pe timpul a 603 activităţi derulate în zona de responsabilitate, astfel:
- 21 manifestaţii de protest;
- 179 manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale;
- 168 manifestări sportive;
- 219 acţiuni de protecţie antiteroristă,
- 1 vizită oficială;
- 11 alte acţiuni desfăşurate cu ocazia unor manifestări publice spontane sau nedeclarate, acţiuni caritabile, etc..
Astfel, în anul 2022 au fost executate în total 4111 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu alte structuri ale ministerului.
În cadrul misiunii de menţinere a ordinii publice au fost organizate şi desfăşurate:
- 1022 patrule mixte, din care:
- 785 în mediul urban;
- 237 în mediu rural.
3846 patrule de jandarmi, din care:
- 1386 în mediul urban;
- 669 în mediul rural;
- 1366 în zona montană;
- 425 în zona instituțiilor de învăţământ.
612 acţiuni punctuale pe linia prevenirii și limitării răspândirii virusului SARS CoV 2;
530 acțiuni de verificare a centrelor de primire/cazare refugiați;
14 acţiuni punctuale pe linia prevenirii și combaterii delictelor piscicole;
26 acţiuni punctuale pe linia prevenirii și combaterii delictelor piscicole silvice, a comercializării ilegale a produselor accizabile şi a materialelor pirotehnice.
Structurile de jandarmi montane au executat misiuni în zonele de interes operativ din staţiunile montane, pe traseele turistice, zonele de agrement şi pârtiile de schi din zona acestora.
Acţiunile au urmărit prevenirea incidentelor pe traseele turistice şi pe domeniul schiabil, având în vedere aglomerarea acestora în sezonul de iarnă, precum şi în perioada de vară, în special în staţiunile Poiana Braşov şi Predeal, precum şi în zonele turistice din Râşnov, Zărneşti, Bran, Vama Buzăului sau Sâmbăta.
Acestea s-au concretizat prin 8 acţiuni de salvare-evacuare, pe timpul cărora a fost acordat sprijin şi acordarea primului ajutor medical de bază unui număr de 14 persoane aflate în dificultate pe traseele montane şi pârtiile de schi.
În anul 2022 au fost constatate independent în cadrul misiunilor specifice un număr de 99 infracţiuni flagrante cu 125 făptuitori, concretizate în 84 de dosare cu actele premergătoare începerii urmăririi penale, iar în sistem integrat au fost constatate un număr de 64 infracţiuni cu 75 autori identificaţi.
Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate un număr de 3229 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.489.602 lei, din care 1590 avertismente scrise şi 1639 amenzi contravenţionale. Pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice au fost constatate 8 infracțiuni flagrante cu 14 autori și aplicate un număr de 859 sancţiuni contravenţionale în valoare de 595.000 lei. A fost ridicată şi predată în custodie cantitatea totală de 177,46 mc material lemnos.
„Sistemul unic pentru apeluri de urgenţă - 112”, şi-a dovedit operativitatea prin reducerea timpului de reacţie a subunităţilor de intervenţie, fiind direcţionate către instituţia noastră, spre rezolvare, 314 cazuri.
Personalul compartimentului specializat a monitorizat un număr de 625 transporturi speciale, 48 transporturi de valori şi 617 transporturi de corespondență clasificată.
În domeniul pazei, monitorizării, supravegherii şi intervenţiei asupra obiectivelor din competenţă am acţionat pentru îmbunătățirea și modernizarea modului de pregătire şi desfăşurare a misiunilor, raportat la eficientizarea măsurilor de pază în scopul creşterii rolului sistemelor de protecţie şi alarmare împotriva efracţie.
În planul cooperării în domeniul ordinii publice și a situațiilor de urgență, a stat la baza schimbul permanent de informaţii şi colaborare între comenzile inspectoratului, Grupării de Jandarmi Mobile Braşov, Inspectoratului de Poliție Judeţean Brașov și Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Țara Bârsei” al județului Brașov, precum şi cu alte instituţii, funcţie de evenimentele de amploare desfăşurate în zona de responsabilitate, în vederea gestionării acestora în cele mai bune condiții.
Pe linia cooperării internaționale inspectoratul şi-a adus contribuţia la promovarea imaginii Jandarmeriei Române cu ocazia vizitelor efectuate de o delegaţie străină, respectiv Cursul Superior Internațional organizat în cooperarea cu Jandarmeria Franceză.
În perioada 03-07.10.2022 I.J.J. Brașov a fost gazda workshop-ului cu tema Eficientizarea acțiunilor de răspuns a structurilor Jandarmeriei Române în situații de urgență, activitate ce s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare salvare și asanare a muniției neexplodate” – REZILIENCE, finanțat prin mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, la care Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este partener.
În perioada 02.12 – 04.12.2022, Corul „Corona” organizat la nivelul inspectoratului a participat la o misiune internaţională în Alcala de Henares – Spania, organizată la invitaţia Ambasadei României în Regatul Spaniei, unde o oferit comunităţii românilor din Madrid un recital cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Rezultatele obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov în anul 2022 sunt o consecință a flexibilității în fața provocărilor determinate de evoluția tot mai accelerată a evenimentelor, şi avem ca direcţie principală de acţiune pentru anul 2023 îmbunătăţirea şi perfecţionarea tututror activităţilor şi acţiunilor noastre pentru atingerea scopului nostru principal, acela de garantare a unui climat de ordine şi siguranţă publică în judeţul Braşov.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: