18
Joi, Apr

sursă foto: kanald.ro

Eveniment

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește duminică, 30 ianuarie, pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sau Hrisostom.

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți și separat, tot în ianuarie. Sfântul Vasile, în ziua întâia, Sfântul Grigorie, în ziua de 25, iar Sfântul Ioan, în ziua de 27 ale lunii.

Vasile, Grigorie și Ioan au fost episcopi ai Bisericii și au jucat roluri esențiale în conturarea teologiei creștine. În creștinismul răsăritean sunt cunoscuți și sub numele de cei trei mari Ierarhi și învățători ecumenici, în timp ce în catolicismul roman, cei trei sunt onorați ca Doctori ai Bisericii. Cei trei sunt venerați ca sfinți în ortodoxia estică, catolicism, anglicanism și alte biserici creștine.

Care a fost cel dintâi

A existat și o mare dispută la începuturile pomenirii acestor sfinți, deoarece nu se știa care dintre ei este mai important sau are rangul de întâietate.

Istoria Bisericii Ortodoxe Române ne spune că spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi. Oamenii se întrebau care este mai mare sau mai important: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gura de Aur.
După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate în vis, unul câte unul, episcopului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o viziune avută de episcol, cei trei ierarhi s-au arătat împreună.

 

 

Sursa: evz.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: