18
Joi, Apr

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că produsul intern brut (PIB) al României a crescut în 2022 cu 50 miliarde euro față de anul precedent.

Nicolae Ciucă anunță că PIB-ul României a crescut cu aproximativ 50 miliarde de euro în 2022. Citând datele Comisiei Naționale de Prognoză, premierul a subliniat, la începutul ședinței de Guvern,  faptul că creșterea PIB din 2022 este egală cu valoarea PIB din anul 2002.

Valoarea nominală a PIB-ului, creșterea acestuia este una semnificativă și aici doresc să subliniez că în comparație cu 2021 avem o creștere în valoarea nominală a PIB-ului de aproximativ 50 miliarde euro. Mai exact 49 miliarde euro. Este o creștere semnificativă. Uitându-mă pe cifre, creșterea din 2022 este egală cu valoarea PIB-uli în anul 2002. Practic și estima a fost depășită cu aproximativ 98,5 miliard euro ceea ce înseamnă că a existat o activitate susținută la nivelul fiecărui minister, a existat o activitate susținută la nivelul economiei românești și doresc să mulțumesc public tuturor celor cu care am avut dialog și am găsit soluții împreună pentru a ne putea asigura că investițiile redobândesc rolul prioritar în agenda guvernamentală și avem această creștere de 49 miliare euro care ne asigură ca avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul antreprenorial din România, să îi acordăm tot ceea ce este necesar astfel încât să poată să se profileze cât mai bine atât în țară cât și pe piața europeană, pe piata externă”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a transmis este nevoie să mențină acest dialog cu mediul antreprenorial din țară și să asigure sprijinirea capitalului românesc.

Am discutat cu membri cabinetului responsabili de aceste linii de abordare și sunt convins ca vom găsi acele soluții prin care cu adevărat dezvoltarea capitalului românesc să fie susținut. Și să vorbim cu investitori străini cu care putem colabora și să învățam să dezvoltăm afaceri de dimensiuni mai mari ca cele de până acum”, mai spus Nicolae Ciucă.

Recent, Nicolae Ciucă a afirmat într-o postare pe Facebook, că investiţiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat şi în creşterea economiei, subliniind că în trimestrul al treilea al anului trecut, investiţiile au contribuit cu 3,8% în creşterea PIB, iar consumulcu 2,5%.

Investiţiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat şi în creşterea economiei. Potrivit indicatorilor de profil, în trimestrul al treilea al anului trecut, investiţiile au contribuit cu 3,8% în creşterea PIB, iar consumul – cu 2,5%. Dincolo de aceste cifre, situaţia se poate observa mergând prin ţară şi privind cum construcţiile industriale, comerciale ori rezidenţiale au devenit un domeniu foarte vizibil, generator de locuri de muncă. La aceste investiţii private se adaugă cele guvernamentale şi fondurile europene, care aduc constant îmbunătăţiri infrastructurii publice din aproape orice domeniu, de la autostrăzi şi căi ferate, până la spitale şi şcoli”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a subliniat că a venit momentul ca România să se comporte ca o ţară care îşi merită locul în organizaţii ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD.

Acum, investiţiile devin locomotiva creşterii economice, iar asta arată că România a devenit interesantă pentru investitorii internaţionali, care ne văd ca pe o piaţă performantă, profitabilă şi stabilă. Trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiţii este una dintre cele mai importante realizări ale guvernului pe care îl conduc”, conchide Nicolae Ciucă.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: