28
Joi, Mar

sursă foto: hotnews.ro

Eveniment

Alexandru Rafila: Lucrăm la norme astfel încât vaccinarea să fie compensată mai ales pentru bolnavii cronici!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că există legislaţia necesară pentru compensarea vaccinării, iar în prezent se lucrează la normele pentru punerea în aplicare a acesteia, exprimându-şi speranţa că de anul viitor va fi o altă abordare care va permite protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale.

"Avem în momentul de faţă legislaţia necesară, lucrăm la norme încât vaccinarea să fie compensată mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi sperăm, anul viitor, să avem o altă abordare care să ducă la protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale, care, din nefericire, se întâmplă în fiecare an, produce şi cazuri grave de îmbolnăvire şi decese. (...) Sigur vom reuşi proiectul nostru de compensare a vaccinurilor. Anul viitor, va fi nevoie începând din vară de o campanie de informare susţinută astfel încât cât mai multă lume să acceseze acest serviciu, respectiv compensarea vaccinurilor şi protejarea împotriva gripei, care, trebuie să recunoaştem, afectează şi anumite persoane care au anumite comorbidităţi şi este bine să evităm acest lucru", a afirmat Rafila, la dezbaterea "Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi", organizată de DC News Media Group.

El a precizat că nu va fi vorba doar despre compensarea vaccinului gripal. "Nu este vorba exclusiv de vaccinul gripal", a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, în farmacii există încă vaccin gripal, imunizarea putându-se face în continuare încă una sau două săptămâni.

"Noi, practic, am terminat administrarea întregii cantităţi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Există mici cantităţi rămase la unele cabinete de medicină de familie, dar, practic, concret, cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se mai poate face vaccinare, dar nu pentru mult timp, încă una-două săptămâni. Ulterior, probabil, vom intra pe un trend descendent", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a explicat că, pentru a se putea controla o epidemie de gripă la nivel naţional, este necesar ca aproximativ 3,5 milioane de români să se vaccineze împotriva acestei afecţiuni.

"Ca să putem să avem o acoperire vaccinală, ca să putem controla o epidemie de gripă, de exemplu, ar trebui să avem un număr de circa 3,5 milioane de persoane vaccinate împotriva gripei din categoriile la risc. Să sperăm că anii viitori vom atinge această proporţie din populaţie, pentru că, prin mecanismul de compensare a vaccinurilor, accesibilitatea va creşte. În plus, avem şi vaccinarea în farmacii, oamenii pot opta şi pentru această variantă", a arătat el.

Ministrul a subliniat că dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti trebuie să fie principalul deziderat pentru anii următori. "Trebuie să lucrăm cât mai mult la dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti, cred că acesta ar trebui să fie principalul deziderat pentru anii următori, alături de investiţiile în spitale noi sau corpuri de clădire noi în spitale. Oamenii au nevoie de servicii medicale apropiate de domiciliu, uşor accesibile", a transmis Rafila.

El a reiterat că actualul sezon, cu multe viroze, nu era de neaşteptat în condiţiile în care timp de mai bine de doi ani au fost anumite restricţii legate de pandemia de COVID-19, iar circulaţia virusurilor a fost mult diminuată. "Această recrudescenţă a virozelor s-a observat peste tot în lume, inclusiv în emisfera sudică", a indicat ministrul Sănătăţii. 

 

 

Sursa: antena3.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: