20
Sâm, Apr

sursă foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Eveniment

Obligaţiile utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale.

Având în vedere numărul mare de contribuabili utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) care nu au asigurat conectarea la distanță a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale către Sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare al ANAF, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov atenţionează  utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) în privinţa respectării acestei obligaţii.

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorii economici care deţin AMEF au şi obligaţia depunerii următoarele declaraţii fiscale, în funcţie de situaţie:

Notificarea privind situația aparatului de marcat electronic fiscal - F4105, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data apariţiei uneia dintre următoarele situaţii: schimbarea locului de utilizare a aparatului între puncte de lucru ale aceluiaşi operator economic, furtul, dispariţia sau distrugerea AMEF, înstrăinarea AMEF, închiderea punctului de lucru, lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea societăţii, încetarea activităţii sau alte situaţii similare;

Declarația privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate - F4109,  până cel târziu în data de 20 a lunii următoare lunii în care AMEF nu au fost utilizate în nicio zi;

Declaraţia pe propria răspundere prin care utilizatorul declară că utilizează aparatul de marcat electronic fiscal instalat în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice - F4110, în termen de 2 zile lucrătoare de la data instalării AMEF. Aceşti utilizatori trebuie să-și îndeplinească în continuare obligaţiile declarative privind transmiterea datelor fiscale înregistrate de AMEF, prin depunerea declarației A4200 sau, în cazul neutilizării AMEF în nicio zi din lună, a Formularului 4109 „Declaraţie privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate“.

Pe site-ul www.anaf.ro contribuabilii pot găsi mai multe informații cu privire la obligația și modalitatea de realizare a conectării aparatelor de marcat electronice fiscale (Ghidul de conectare a caselor de marcat, Declaraţia C802, Ordinul  435/2021 etc), accesând  https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/reg_AMEF.

Informăm pe această cale faptul că la nivel naţional sunt organizate întâlniri online cu contribuabilii, lista întâlnirilor se poate vizualiza site-ul www.anaf.ro - Asistenţă contribuabili - Servicii oferite contribuabililor - Seminarii WEB, informează A.N.A.F.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: