29
Vin, Mar

sursa foto: DGASPC Brașov

Eveniment

Tinerii instituționalizați au trăit, într-o periodă scurtă de timp, experiențe cât pentru o viață întreagă: unele bune, dar și altele rele; greșeli și învățăminte; iubiri și pierderi.

Și pot povesti, la nesfârșit, despre decizii neinspirate, dar și unele foarte bune, despre înfrângeri, dar și victorii. Dar, cel mai mult, despre cum se pregătesc pentru a avea un viitor frumos. Tinerii instituționalizați, care părăsesc sistemul după împlinirea vârstei de 18 ani, de fapt, au nevoie de un singur lucru: ca cineva să creadă în ei. Să creadă în ei și să le ofere o mână de ajutor.

Pentru ei, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov a organizat astăzi, 24 noiembrie, la Centrul de Zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii Brașov, acțiunea „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, în vederea sensibilizării comunităților locale cu privire la integrarea socială şi profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

La eveniment au participat, alături de tineri din centrele din Tărlungeni și Rupea și de conducerea DGASPC Brașov, directorul executiv al AJOFM Brașov, Liliana Dragomir, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov, ai Inspectoratului Școlar al Județului Brașov, ai Universității „Transilvania“ Brașov, ai CJRAE Brașov, ai Direcției de Asistență Socială Brașov, ai Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Brașov, ai Protopopiatului de Brașov al Bisericii Greco-catolice, ai antreprenoriatului brașovean (Dorian Lungu și , ai Școlii de Meserii Concordia România și ai societății civile.

„Visul meu“

Evenimentul de la Brașov reprezintă o acțiune din suita de evenimente pe care DGASPC Brașov le organizează în acest sfârșit de an, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie), Ziua Internațională de luptă îmnpotriva violenței asupra femeilor (25 noiembrie), Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie) și Ziua Voluntarilor (5 decembrie).

Cu această ocazie, a fost citit, de către Liliana C., beneficiară a Centrului de Plasament „Casa Ioana“ Rupea, un pasaj din cartea „Visul meu“, o colecție de povești-destăinuire scrise de tineri aflați în serviciilor sociale rezidențiale din subordinea DGASPC Brașov care va fi tipărită în curând. Evenimentul s-a încheiat cu minirecitalul Biancăi G., de asemenea instituționalizată la centrul din Rupea.

Campanie de sensibilizare a comunităților pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați

Postinstituţionalizarea aduce cu sine riscul marginalizării tinerilor care părăsesc sistemul rezidențial. Adeseori ei devin persoane aflate în situaţii dificile, experimentând lipsa locuinţei, a locului de muncă, sarcina neprogramată, infracţionalitatea. 30 de tineri din instituţiile de tip rezidenţial care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului de la nivelul județului Brașov au fost sprijiniți, în perioada 2020-2022, prin proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, pentru a avea o viaţă independentă.

Aceștia au beneficiat de servicii pentru integrarea lor socială şi asumarea statutului de adult responsabil pentru propria sa viaţă (să fie îndrumaţi pentru a-şi descoperi resursele şi potenţialul, să îşi construiască încrederea în forţele proprii, să înţeleagă realitatea lumii în care trăiesc, să devină autonomi în gândire, decizii, comportament şi atitudini).

În funcţie de nevoile identificate, programul de asistenţă şi sprijin pentru tineri dezvoltat prin proiect a cuprins sesiuni de pregătire pentru susţinerea examenelor de absolvire, curs de calificare, informare şi consiliere vocaţională, consiliere psihologică şi psihoterapie, etc.

Proiectul «Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!», implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov cu fonduri europene, și-a propus să faciliteze integrarea socială a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială, asigurându-le sprijinul de care au nevoie ca să devină adulți funcționali și activi pe piața muncii: consiliere personală și profesională, consiliere psihologică și acces la cursuri de specializare, consiliere vocațională și ajutor pentru găsirea unui loc de muncă potrivit. Și – poate cel mai important - suport continuu pe toate planurile din partea specialiștilor implicați. Accesul la educaţie pentru continuarea studiilor tinerilor care frecventează forme de învăţământ este punctul de plecare în programul de asistenţă şi sprijin pentru tinerii din instituţiile de tip rezidenţial, în vederea pregătirii pentru a avea o viaţă independentă“, a declarat Julieta Gîrbacea, director general DGASPC Brașov.

Finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020

Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Valoarea proiectului este de 5.821.420,12 lei (din care 4.948.207,11 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a beneficiarului), iar perioada de implementare este de 36 de luni, între 14 mai 2020 și 13 mai 2023.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: