20
Sâm, Apr

sursa foto: realitatea.net

Eveniment

Președintele Vladimir Putin vrea să-și demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, relatează The Times, care precizează că NATO și-a avertizat membrii să fie în alertă.

Kremlinul este pregătit de o escaladare semnificativă, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă, scrie stiri.tvr.ro. Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin că ar putea recurge la astfel de tactici au crescut luni, după apariția unor informații despre un tren operat de divizia nucleară secretă cu destinația Ucraina.

Konrad Muzyka, un analist de apărare din Polonia, a declarat că trenul, depistat în centrul Rusiei, era legat de cea de-a 12-a direcție principală a Ministerului rus al Apărării și că era „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități”.

O sursă înaltă din domeniul apărării a spus pentru The Times că o demonstrație a pregătirii lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră.

Deși credea că o asemenea demonstrație de forță ar fi mai probabilă, sursa a precizat că „nu este imposibil” ca Putin să tragă cu o armă nucleară tactică în Ucraina. Dacă va alege să facă acest lucru, se va confrunta cu un risc semnificativ. „Ar putea rata și să lovească accidental un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod”, a subliniat sursa.

Sursa citată de The Times au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie.”

Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară.

Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.

Profesorul Andrew Futter, expert în arme nucleare la Universitatea din Leicester, a spus că submarinul nuclear ar putea îndeplini diverse funcții tactice și este mult mai mult decât o simplă platformă de livrare nucleară. El a sugerat că, la fel ca în cazul trenului, Rusia încearcă să trimită un avertisment Occidentului să nu mai amestece în conflict.

 

 

sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: