25
Joi, Apr

Eveniment

Seceta face ravagii în întreaga țară.

Aproape 200.000 de hectare sunt puternic afectate de lipsa ploilor. În aceste condiții, fermierii anunță că prețul uleiului, dar și al pâinii va ajunge să fie dublu la sfârșitul anului.

Val de scumpiri din cauza secetei. Uleiul, care deja costă mult mai mult față de anul trecut, se scumpește iar din toamnă. Din cauza secetei, producătorii spun că se văd nevoiţi să crească iar preţurile. Spre finalul anului 2022, preţul pentru un litru de ulei ar putea ajunge să fie dublu faţă de cel de anul trecut.

Chiar dacă în România în acest an s-a cultivat o suprafață cu 100.000 de hectare mai mare decât în anul 2021, producția estimată este cu cel puțin 500.000 de tone mai mică faţă de anul trecut din cauza secetei severe ce a afectat culturile.

Ministrul Daea a precizat că vremea afectează porumbul și floarea soarelui, fiind afectate 200.000 de hectare.

Vremea creează probleme, porumbul și floarea soarelui sunt afectate. Echipele de control sunt la fața locului și determina care este gradul de afectare și pierdere. (..) Ne aflăm acum la peste 200.000 de hectare care ar fi afectate în diferite grade, adică atât compromitere totală, cât și afectări în procent de 30-50%”, a mai spus Daea.

Cu aceste creșteri ale prețurilor există riscul ca fermierii să nu își recupereze cheltuielile pe care le-au avut.

Fermierii sunt disperați din cauza secetei şi îi somează pe premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii, Petre Daea, să declare stare de calamitate.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: