28
Joi, Mar

Eveniment

Producţia de floarea-soarelui a fost înjumătăţită faţă de anul trecut din cauza secetei. Agricultorii estimează că vor recolta cu un milion de tone de cereale mai puţin faţă de anul trecut.

Preţ ulei. Iar o producţie mai mică vine la pachet cu preţuri din ce în ce mai mari la ulei. Fermierul Bogdan Soare a recoltat, în 2021, de pe cele 350 de hectare cultivate cu floarea-soarelui în jur de 1.500 de tone.

Producţia de floarea-soarelui, la jumătate faţă de anul trecut

Anul acesta, însă, speră să recolteze măcar cantitatea necesară pentru supravieţuire – două tone pe hectar, adică vreo 700 de tone, mai puţin de jumătate faţă de 2021.

„Sperăm ca la floarea-soarelui să recoltăm undeva la o tonă jumătate, două tone pe hectar. Asta că sunt eu optimist. Mi-am făcut planul că la două tone pe hectar supravieţuiesc. Anul trecut a fost dublu„, a spus Bogdan Soare pentru Observator.

La nivelul ţării, 1,3 milioane de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui. Cea mai mare suprafaţă e afectată de seceta severă.

Vedem cum calatidiul se strânge, seminţele vor fi seci, iar într-un final calatidiul va avea dimensiunea unei margarete, ca să ne exprimăm şi grafic. Sunt zone întregi din România unde nu este dezvoltată floarea-soarelui, este până la genunchi„, a explicat Cezar Gheorghe, expert în comerţul cu cereale.

Se estimează că, în acest an, recolta de floarea-soarelui va fi de 2,2 milioane de tone de seminţe. Iniţial, specialiştii făcuseră o estimare mai optimistă, de 3,6 milioane de tone de seminţe. Concret, este vorba despre o scădere cu aproximativ 50% comparativ cu recolta de anul trecut. În 2021, recolta la floarea-soarelui a fost de 3,3 milioane de tone.

Din toată producţia, în jur de 800.000 de tone vor merge către export, în Franţa, Spania, Bulgaria sau Ungaria.

Faţă de consumul pe care îl avem noi de ulei, producem destul. Dar vedem ce rămâne în ţară, cine procesează, ce cantităţi cumpără procesatorul. Că altfel pleacă în port şi el va trebui s-o aducă înapoi cândva, pe alt preţ. La finalul zilei, uleiul de la raft va fi mai scump„, crede Bogdan Soare.

Uleiul este deja pe primul loc în topul scumpirilor. În 2020, un litru de ulei costa sub 4 lei. Un an mai târziu, ajunsese la 5 lei, iar la începutul acestui an a ajuns să coste 8 lei.

 

 

sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: