25
Joi, Apr

Eveniment

Spitalul regional este un proiect matur și poate fi luat în calcul pentru a deveni primul parteneriat public - privat funcțional din România.

Aceasta este concluzia reprezentanților Ministerului Finanțelor, în urma întâlnirii pe care au avut-o cu primarul Allen Coliban, la București, pe tema construirii spitalului regional.

Luni, 25 iulie, primarul Allen Coliban și specialiștii de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au avut o nouă serie de discuții la nivelul Guvernului României pe tema construirii Spitalului Regional Brașov, primul proiect major pe care țara noastră l-ar putea avea printr-o finanțare în sistem de parteneriat public-privat (PPP). De această dată, discuțiile s-au purtat la nivelul Ministerului Finanțelor, principala temă fiind analiza diverselor scenarii de finanțare. Concluzia reprezentanților ministerului a fost că Brașovul are un proiect matur și poate fi luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcțional din România.

Vă reamintim că pentru a se putea trece la etapa de licitație pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital. Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.

În vederea adoptării acestei hotărâri de Guvern, primarul Allen Coliban a inițiat o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului, dar și cu parlamentarii de Brașov, cărora le-a cerut sprijinul pentru ca Guvernul să aprobe această investiție, cel mai mare proiect al Brașovului după ’89.

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi - din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.

Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

- clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);

- parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);

- clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);

- parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);

- parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar să fie aprobată hotărârea de guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei Regionale în Domeniul Sănătății.

Pentru Municipiul Brașov, acesta reprezintă, de asemenea, un element esențial al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orașul Medical”.

Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evoluții ale strategiei europene de asistență medicală, inclusiv cu programul Sănătate 2020 și cu programul EU4Health și promovează obiectivele europene de dezvoltare durabilă.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: