28
Joi, Mar

Eveniment

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția cu privire la faptul că în România a avut loc un alt atac cibernetic.

De această dată hackerii folosesc identitatea ANAF pentru a trimite coduri migăloase. În urmă cu câteva zile, și ANAF a atenționat contribuabilii cu privire la aceste email-uri false.

Atenție! Emailuri false în numele ANAF!”, se arată într-o postare a instituției pe Facebook. „Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut”, transmite ANAF.

Un nou atac cibernetic a avut loc în România

„În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creștere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de e-mail.

Infractori cibernetici folosesc identitatea vizuală a ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) pentru a transmite, prin intermediul unor e-mail-uri, cod malițios. Mulți utilizatori au observat că este vorba despre un atac și nu un e-mail legitim din partea autorității și au notificat autoritățile.

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite astfel de atacuri cu malware, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas au lansat modulul ANTI-MALWARE din cadrul campaniei de conștientizare la nivel național sigurantaonline.ro. Acest site este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele pentru a-și îmbunătăți igiena de securitate cibernetică!”, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Capcane pe Internet inclusiv cu însemnele CFR Călători

În urmă cu aproape două săptămâni,  Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat că potenţialele victime sunt atrase că pot câştiga premii consistente, pentru a furniza date personale şi contacte din aplicaţii de comunicare precum WhatsApp.

Experţii DNSC au precizat că tentativele de tip scam care vizează utilizatorii români continuă să se folosească de identitatea vizuală a unor retaileri sau magazine online cu popularitate în România sau chiar instituții publice.

În ultima săptămână, DNSC a primit multiple notificări de la utilizatori care s-au confruntat cu astfel de capcane online care păreau să aibă însemnele Lidl România, CFR Călători sau Catena – Farmacia Inimii.

Specialiștii spun că încercarea de păcălire a utilizatorilor păstrează aceiași pași ca în cazurile precedente: promit un premiu consistent (2000-8000 de lei) pentru a participa la un concurs fals în care potențiala victimă trebuie să răspundă la câteva întrebări generice despre experiența avută în interacțiunea cu farmacia/supermarketul/instituția vizată.

Ulterior, utilizatorii sunt direcționați către diverse site-uri potențial malițioase unde li se cer date sensibile și cer totodată victimei să răspândească mai departe mesajul către contactele sale de WhatsApp.

Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute. Verificați-le cu o soluție de securitate! O companie care organizează o activitate promoțională în România nu ar comunica în altă limbă. În toate cazurile textul este în limba engleză, iar acesta ar trebui să fie un indiciu clar că este vorba despre o tentativă de scam. Verificați mereu existența promoțiilor pe canalele oficiale ale organizațiilor vizate și fiți atenți la domeniul site-ului pe care tocmai l-ați vizitat pentru a participa la astfel de concursuri”, sunt sfaturile specialiștilor  DNSC pentru utilizatori. 

 

 

sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: