19
Vin, Apr

sursă foto: stirileprotv.ro

Eveniment

Prețurile carburanților au ajuns la un record în ultimele zile. Un litru de motorină a depășit 9,30 lei/l iar unul de benzină 8,70/l.

Peste 20 de state din Uniunea Europeană au luat măsuri în privința prețurilor mari de la pompă. de la scăderea unor taxe și până la plafonarea prețurilor.

La noi scumpirile ne ard la buzunare, deocamdată. Executivul nu are nicio soluție. În urmă cu 14 zile, prețul unui plin de benzină era 421 de lei. În prezent, acesta este de 438 de lei. Diferența constă în 8 pâini și jumătate.

Iar dacă vorbim despre motorină, de la 445 de lei, în trecut, la 465 de lei, în momentul de față. Aici vorbim de o diferență de fix 10 pâini. Prețurile cresc necontrolat, iar cei mai mulți, inclusiv autoritățile, dau vina pe război.  Și totuși ce soluții s-ar putea găsi? Statul are de unde să taie, sunt de părere unii analiști.

O soluție trebuie găsită. Prognozele pentru viitor nu sunt foarte optimiste.

"Nu mă aștept să avem niște reduceri semnificative de preț. Această structură de plăți din România va păstra prețul carburantului ridicat. Eu cred că la anul devreme n-o să avem prețuri la pompă sub 8 lei sub nicio formă. Deci, partea asta de de cost destul de ridicat o să țină cel puțin 6, 9 poate 12 luni de acum încolo", afirmă analistul economic Bogdan Mugescu.

Românii așteaptă un colac de salvare de la guvern. Între timp, sunt peste 20 de state care au luat măsuri în privința prețurilor la carburanți.

De exemplu, în Olanda, Irlanda sau Polonia s-a redus acciza, în Polonia s-a redus și TVA-ul la pompă, Austria a majorat cu 50% subvențiile pentru cei care fac naveta, iar Slovenia a fixat prețurile la 1, 50 de euro litru de benzină și 1,54 de euro litrul de motorină.

În România, măsuri s-au luat, deocamdată, doar pentru transportatori, care primesc o subvenție de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil.

 

 

Sursa: antena3.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: