17
Mie, Apr

Eveniment

Mii de medicamente dispar din țara noastră!

Este vorba despre cele generice, esențiale pentru mulți bolnavi cronic. Reprezentanții din industrie spun că numai în ultimul an au dispărut de pe piață peste o sută de astfel de substanțe. Între timp, România se confruntă și cu o criză de medicamente pentru bolnavii oncologici sau diabetici. De vină ar fi costurile uriașe pentru transport și distribuție.

Scumpirile în lanț din ultimul an au afectat inclusiv piața medicamentelor. Numai în ultima lună au dispărut de pe piața din țara noastră zeci de medicamente vitale pentru bolnavii oncologici cronici, dar și pentru cei care au afecțiuni cardiace sau suferă de diabet.

Este foarte important de precizat că ne confruntăm și cu lipsa medicamentelor generice vitale și ele pentru foarte mulți bolnavi, medicamente care în farmacii se vând cu prețuri care variază între 5 și 50 de lei.

În ultimii ani, foarte puține astfel de medicamente ajung în țara noastră, iar producătorii spun că de vină ar fi acea taxă Clawback mai mare cu 8% față de ceea ce prevede legea.

Producătorii vin, însă, și cu o soluție și spun că această taxă ar trebui redusă cu 6%.

Pe de altă parte, în această situație în care medicamentele lipsesc, pacienții sunt nevoiți să caute alte medicamente alternative. În cazul în care nu le administrează, starea lor de sănătate s-ar putea agrava.

Atât pacienții, cât și producătorii cer Guvernului și Ministerului Sănătății o reactualizare a listei medicamentelor pentru a putea găsi soluții și pentru a Evita ca aceste medicamente să mai lipsească din țara noastră, potrivit realitatea.net.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: