29
Vin, Mar

sursă foto: ec.europa.eu

Eveniment

Parlamentul European şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, chiar dacă multe state membre au încetat să îl mai solicite la intrarea pe teritoriul lor.

Legislatorii europeni vor să se asigure însă că cetăţenii din statele membre UE se pot deplasa liber în cazul „în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat Parlamentul European într-un comunicat.

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie 2022.

Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun - care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni - a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iunie 2022. Comisia Europeană a propus în februarie să fie prelungit cu un an.

Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu acest dosar, Didier Reynders, citat de AFP. „Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el. Cu toate acestea, „acordul la care s-a ajuns astăzi (luni - n.r.) ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a subliniat comisarul, potrivit Agerpres.

La sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Un alt punct asupra căruia s-a căzut de acord luni se referă la faptul că certificatele de vaccinare ar trebui să reflecte toate dozele administrate, indiferent de statul membru în care persoanele au fost vaccinate. De asemenea, va fi prevăzută posibilitatea de a emite un certificat care să ateste recuperarea după boală în urma unui test antigen, iar gama de teste antigenice autorizate utilizate pentru a obține un certificat COVID-19 va fi extinsă. Totodată, va fi prevăzută posibilitatea de a permite eliberarea de certificate de vaccinare pentru persoanele care participă la studii clinice, arată comunicatul Parlamentului European.

 

 

Sursa: digi24.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: