19
Vin, Apr

sursa foto: Primăria Brașov

Eveniment

Primăria așteaptă avizul de mediu și va lansa licitația pentru execuția lucrărilor de închidere.

Termenul, asumat de municipalitate, pentru închiderea rampei este 31 decembrie 2023.

Municipalitatea a depus documentația necesară pentru obținerea avizului de mediu pentru ,,Închiderea definitivă a depozitului pentru deșeuri nepericuloase Timiș–Triaj și înființare spațiu verde pentru zona de agrement”, după ce, în ședința din luna aprilie, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Conform studiului de fezabilitate, valoarea lucrărilor de închidere a acestei rampe este de aproape 31 de milioane de lei, TVA inclus (30.833.638,00 lei inclusiv TVA). 

În ceea ce privește rampa de deșeuri menajere din aceeași zonă, primarul a precizat că așteaptă ca Adunarea Generală Fineco să aprobe superficia pe terenul pe care este rampa, superficie acordată de Consiliul Local, și să demareze actualizarea SF-ului, astfel încât lucrările de închidere să se desfășoare în același timp la ambele rampe.

Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și a fost utilizat pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.). Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992.

Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca. 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 m.c., înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de  maximum 40 m.

Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari – de exemplu relocarea unui volum important de deșeuri (cca. 850.000 mc), care ar trebui transportate la rampa ecologică de la Fineco,  municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/ levigabilitate similară deșeurilor inerte.

În aceste condiții durata estimată a lucrărilor este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea.

 

 

sursa: Primăria Brașov

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: