25
Joi, Apr

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Elena Udrea se află în arest în Bulgaria, unde aşteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare.

Fostul ministru a formulat un recurs în casaţie, iar dacă acesta va fi admis, judecătorii Curţii Supreme ar putea decide fie achitarea, fie rejudecarea dosarului.

Elena Udrea joacă luni una dintre ultimele şanse de a scăpa de condamnarea la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Avocatul Veronel Rădulescu care o reprezintă în instanţă apreciază că „sunt şanse 50%-50%” cu privire la admiterea recursului în casaţie împotriva condamnării, potrivit Libertatea. Aflată în arest în Bulgaria, Udrea aşteaptă încheierea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare.

Veronel Rădulescu susţine că judecătorii de la Sofia au aşteptat amânarea procedurii pentru data de 18 mai pentru a vedea ce se întâmplă cu recursul în casaţie în România. „Au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, a menţionat avocatul Elenei Udrea.

Procesul de la ÎCCJ s-ar putea tranşa azi, chiar şi în lipsa Elenei Udrea care se află în arest în Bulgaria.

Teoretic, orice este posibil. Nu este obligatorie prezenţa ei în sala de judecată. De altfel, din 2019, de când se judecă recursul în casaţie, Elena Udrea nu a venit niciodată la proces”, a menţionat Veronel Rădulescu, potrivit sursei citate.

Pentru termenul de azi, judecătorii de la ÎCCJ au dispus citarea Elenei Udrea prin autorităţile bulgare şi „se încearcă contactarea ei, prin mijloace electronice”.

Mai mult, avocatul fostului ministru susţine că Elena Udrea „a fost arestată în mod nelegal în Bulgaria”. El consideră că decizia pronunţată de ÎCCJ la 7 aprilie, cea care a trimis-o la închisoare pe clienta lui, poate fi atacată în continuare, pentru că „potrivit art.432, alin (4) din Codul de Procedură Penală, sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului”.

Elena Udrea a declarat în faţa judecătorilor bulgari că nu vrea să revină în România pentru că îi este teamă pentru viaţa ei. Fostul ministru a spus că este o victimă a sistemului politic şi că data trecută când a fost închisă a primit ameninţări cu moartea.

Elena Udrea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti. Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: