28
Joi, Mar

sursă foto: inquamphotos.com

Eveniment

În istoria noastră modernă, ziua de 10 Mai este una dintre cele mai încărcate de semnificații. 

"Acum 145 de ani, în data de 10 Mai 1877, Proclamația „Independența absolută a României” a fost adoptată de Senat și semnată de domnitorul țării, Principele Carol I, dobândind astfel putere de lege.

În perioada 1866-1916 și 1918-1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României. Sărbătorirea sa a fost interzisă în două rânduri: în 1917, de către ocupanții germani, și în 1947, de regimul comunist. 

Tot într-o zi de 10 Mai, în anul 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa forului legiuitor al Principatelor Unite, devenind Principe al României, cu numele Carol I, iar în aceeași zi a anului 1881, România era proclamată Regat, Principele Carol I fiind încoronat Rege al României. De aceea, 10 Mai este și Ziua Regalității.

În 2016, 56 de parlamentari liberali și unul neafiliat au inițiat un proiect legislativ vizând restabilirea adevărului istoric și declararea zilei de 10 Mai ca Zi a Independenței Naționale a României. Proiectul a devenit lege în 2021, astfel că în acest an sărbătorim pentru prima dată Ziua Independenței în data de 10 Mai.

Onorăm cu respect și recunoștință memoria luptătorilor care au câștigat independența României atât pe câmpurile de bătălie, cât și în arena politică și diplomatică a vremii. Să ne străduim să fim demni urmași ai lor și să transmitem generațiilor care vin după noi valorile și înaltele principii pe care le-au servit!

La mulți ani, brașoveni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Prefectul Județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: